Sâmbătă, 12 aprilie 2025, la ora 13:30, Biserica „Sfânta Cuvioasa Parascheva” din Coștiugeni a fost gazda unui eveniment cu prilejul sărbătorilor Pascale, special dedicat tradiției și creativității: un atelier de creație cu tema „Încondeierea ouălor și pictură”, organizat cu sprijinul Asociației “Nectarie și Prietenii” din Stăuceni, în parteneriat cu cadre didactice, voluntari și slujitori ai bisericii.
Evenimentul, coordonat de prof. pt. Educație Timpurie Iuliana Dumitriu , alături prof. religie ortodoxă Gheorghe Dumitriu, managerul Asociației Florentina Melinte și amfitrionul parohiei preotul paroh Dorin Liviu Onciuleanu, s-a bucurat și de prezența unor invitați deosebiți: prof. Andreea Pavăl, pictor de icoane, și meșterul popular Elena Alexa. Coordonatorii şi invitaţii lor și-au propus să aducă bucurie, culoare și tradiție în sufletele celor mici, dar și să le reamintească importanța simbolurilor pascale.
Preșcolarii și elevii Școlii Primare Nr. 3 Coștiugeni, structură a Școlii Gimnaziale Nr. 1 Albești, Director Prof. Anca Nicoleta Mutuzac, au avut ocazia să învețe tainele încondeierii ouălor şi să își exprime imaginația prin pictură, sub îndrumarea atentă a coordonatorilor și artiștilor plastici prezenți. Materialele necesare desfășurării atelierului au fost puse la dispoziție de Asociația “Nectarie și Prietenii” Stăuceni, care sprijină constant activitățile educative și sociale din comunitate.
Această acțiune se înscrie într-un proiect mai amplu de sprijin comunitar, derulat în această săptămână. Cadrele didactice și elevii voluntari, coordonați de Asociație, au distribuit pachete cu alimente persoanelor vârstnice și vulnerabile din satele Albești, Buimăceni și Coștiugeni. Listele beneficiarilor au fost întocmite cu ajutorul Serviciului de Asistenţă Socială Locală de la Primăria Albești.
Proiectul a beneficiat de colaborarea strânsă a preoților parohi care au sprijinit și încurajat implicarea tuturor în viaţa comunității: pr. Fredolin Drobotă de la Biserica din Albești ,, Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, pr. Lucian Cosofreț de la Biserica din Buimăceni ,, Sf. M. Mc. Dimitrie” și pr. Dorin Liviu Onciuleanu Biserica din Coștiugeni ,, Sf. Cuvioasă Parascheva ” .
Acest atelier a fost un prilej de întâlnire între generații, de păstrare a tradițiilor și de promovare a valorilor autentice, într-un spațiu în care credința, educația și cultura se întâlnesc armonios.