Sâmbăta lui Lazăr este sărbătoarea religioasă din 12 aprilie care amintește de ultima minune pe care Mântuitorul Hristos a săvârșit-o înainte de Intrarea în Ierusalim, în Duminica Floriilor. Ziua praznicului este și ultima sâmbătă în care se mai fac pomeniri și parastase până în ziua Învierii Domnului din 20 aprilie 2025.
Ziua dinainte de Duminica Floriilor din 13 aprilie 2025 este denumită și Sâmbăta lui Lazăr. Este praznicul care amintește și celebrează învierea lui Lazăr înfăptuită în Betania, așa cum este relatată în Evanghelia lui Ioan. Data sărbătorii este diferită de la un an la altul, în funcție de data Paștilor. Se calculează întotdeauna cu opt zile înainte de Învierea Domnului, potrivit Digi24
Ziua de sâmbătă, 12 aprilie, este și ultima zi de pomenire, până în ziua de Paște, a celor trecuți în neființă. Înainte de Duminica Floriilor, credincioșii pot împărți pachete de pomană cu alimente de post rudelor și persoanelor nevoiașe. La începutul postului, în anumite zone ale țării se obișnuiește ca oamenii să ducă la biserică grâu, făină, ulei, iar produsele sunt transformate apoi în colivă și plăcinte pentru pomenirea din Sâmbăta lui Lazăr. Una dintre cele mai vechi tradiții este pregătirea plăcintelor lui Lazăr.
Femeile le fac special pentru a le împărți în pachete de pomană, în amintirea celor care numai sunt printre noi. Sâmbăta lui Lazăr și Duminca Floriilor fac legătura între Postul mare al Paștelui și Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor lui Hristos.