Spitalele publice vor fi obligate să evalueze anual indicatorii de performanță pentru secții, medici și asistenți. Cei mai buni vor primi bonusuri de performanță, dacă unitatea sanitară are bani. Primele ar putea fi acordate chiar la finalul acestui an. Autoritățile speră că vor crește astfel calitatea actului medical și vor păstra medicii în sistemul de stat.
La Spitalul Universitar de Urgență din Capitală, medicii de la radiologie intervențională care fac trombectomii vin din timpul liber pentru a ajuta oamenii cu AVC. În alte secții, chirurgii și endocrinologii au folosit, cu succes, tehnici noi pentru diagnostic sau tratamentul pacienților.
La Spitalul Floreasca, un singur medic neurolog a tratat și externat aproape 20% din totalul pacienților internați într-un an în secția spitalului. Astfel de medici ar putea fi recompensați de unitățile sanitare în care lucrează, conform unui document pus în transparență pe site-ul Ministerului Sănătății.
În cadrul unei unități sanitare ar putea fi recompensată performanța a maximum 5 secții, iar în cadrul fiecărei secții, cel mult 20% din medici și asistente.
Responsabilii vor urmări indicatori precum: numărul de cazuri, complexitatea lor, rata de mortalitate și gradul de satisfacție al pacientului.
Medicii ar putea fi recompensați în funcție de veniturile pe care le aduc spitalului prin prisma cazurilor pe care le tratează, iar asistenții medicali în funcție de planurile de îngrijire pe care le realizează. Indicatorii vor fi stabiliți prin ordin de ministru.
Autoritățile cred că astfel vor crește competitivitatea între cadrele medicale, dar și între secțiile din spital, în beneficiul pacientului. Pentru că ar putea fi eliminate situații în care bolnavul nu este primit în cabinet, îi este amânată intervenția chirurgicală, i se vorbește urât sau medicii lipsesc în timpul programului, noteaza ProTV
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: ”Cred că trebuie să existe un salariu de bază și o componentă variabilă în funcție de performanța profesională a fiecăruia. Trebuie să dăm o putere mai mare managerului pentru că dacă are personal medical pentru care plătește, dar nu face servicii medicale, vă dați seama că și bugetul spitalului este afectat”.
Spitalele vor putea acorda aceste bonusuri din veniturile proprii, dacă se încadrează în bugetul aprobat. Primele nu trebuie să depășească 2% din cheltuielile cu salariile de bază.
Astfel de bonificații se acordă în unele spitale private. În Germania, șefii de secție primesc bonusuri de performanță pentru pacienții cu asigurări private, iar din bugetul secției pot da prime medicilor pe care îi au în subordine.