Ministerul Educației face un nou pas spre modernizarea sistemului educațional, prin introducerea unor materii opționale care vin în întâmpinarea intereselor și nevoilor actuale ale copiilor. Schimbare curriculei școlare este necesară pentru a răspunde schimbărilor din societate și pentru a susține dezvoltarea elevilor.
Daniel David, actualul ministru al Educației, a semnat un ordin important care vizează diversificarea ofertei educaționale pentru elevii din învățământul preuniversitar. Prin acest ordin, au fost introduse noi materii opționale ce vor putea fi studiate începând cu anul școlar 2025–2026.
Ce materii vor fi incluse în noul an școlar
Conform Ordinului nr. 3595/2025 emis de Ministerul Educației, un număr de șapte discipline opționale noi au fost aprobate, acestea fiind destinate elevilor din clasele pregătitoare, primare și gimnaziale. Introducerea acestor materii are ca scop adaptarea conținutului educațional la nevoile și interesele actuale ale elevilor, precum și la realitățile societății. Se dorește, astfel, o mai mare flexibilitate în procesul de învățare, dar și o mai bună pregătire a elevilor pentru viața de zi cu zi și pentru viitor.
Pe lângă aprobarea noilor materii, ordinul stabilește și responsabilitățile instituțiilor implicate în implementarea acestora. Direcția Generală pentru Echitate și Performanță în Învățământul Preuniversitar, Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație, inspectoratele școlare județene, precum și unitățile de învățământ sunt obligate să ia măsurile necesare pentru ca aceste opționale să poată fi incluse în planurile cadru și desfășurate în condiții optime, noteaza SpyNews
Începând cu anul școlar 2025–2026, elevii vor avea acces la un curriculum mai variat, ceea ce va contribui la dezvoltarea unei educații moderne adaptate cerințelor actuale.
- „Educaţie nutriţională” – pentru clasa pregătitoare, clasa I şi a II-a
- „Educaţie prin minibaschet” – pentru clasele a III-a şi a IV-a
- „Minihandbal – mişcare, joc şi fair-play” – pentru clasele a III-a şi a IV-a
- „Viitorii olimpioni” – pentru clasa a IV-a
- „Muzică şi dans” – pentru clasele a V-a şi a VI-a
- „Armonie şi expresie corporală” – pentru clasele a V-a până la a VIII-a
- „Aventura cunoaşterii Universului” – pentru clasele a V-a şi a VII-a