Medicul epidemiolog șef al Direcției de Sănătate Publică Botoșani, Irina Alecu, atrage atenția că vaccinarea împotriva difteriei este necesară atât copiilor, cât și adulților.
Specialistul susține că această boală infecto- contagioasă poate fi prevenită prin vaccin și că din anul 2023 s-a introdus o schemă de vaccinare gratuită și pentru adulți. Din păcate, spune medicul, această acoperire vaccinală a copilului, dar și a adultului pentru difterie reprezintă o vulnerabilitate.
”Difteria ar putea reprezenta o problemă, deși este o boală pentru care avem program național de vaccinare. Copilul primește din luna a doua de viață vaccinul împotriva difteriei și ulterior noi, ca adulți, o dată la zece ani recomandăm să facem un rapel pentru această boală. Din păcate, această acoperire vaccinală a copilului, dar și a adultului pentru difterie reprezintă o vulnerabilitate. În urmă cu aproximativ șase-șapte ani au existat niște alerte, niște suspiciuni de difterie și atunci noi am insistat pe recuperare vaccinală și din 2023 am reușit să introducem această vaccinare gratuită și pentru adulți, cu rețetă de la medicul de familie, O dată la zece ani este bine să-l facem, pentru că difteria, din păcate, produce o boală extrem de gravă, cu un aspect clinic traumatizat chiar și pentru personalul medical , pentru că produce niște membrane care realmente sufocă pacientul și un șoc toxic prin efectele bacteriei în organism și , din păcate, decesul este de cele mai multe ori traumatizant, chiar și pentru cei din jur ca aspect și ca impact și frustrant pentru personalul medical , pentru că avem vaccin pentru o boală extrem de gravă și de cele mai multe ori fatală”, a declarat Irina Alecu,
Rata de acoperire la rapeluri este foarte mică, mai spune epidemiologul, iar după împlinirea vârstei de 5 ani a copilului, părintele nu mai este prezent în activitatea medicală pe partea de vaccinare.
”Problema cu acoperirea este și la copii, din păcate. (…) Din păcate, mulți părinți neglijează aceste vaccinări, Dacă până la vârsta de un an când avem la două, la patru luni și 11 luni vaccinarea cu hexavalentul părintele este un pic mai prezent în activitatea medicală pe partea de vaccinare, ulterior la 5 ani și la 14 ani nici nu mai zicem. De multe ori neglijează această doză de vaccin, ori cum spuneam pentru a putea recupera și a acoperi cât mai bine populația este gratuit o dată la zece ani acest medicament, cu rețetă de la medicul de familie. Gratuit pentru femeile gravide, pentru persoanele cu boli cronice, cu anumite vulnerabilități din punct de vedere al sănătății, tocmai pentru că odată apărut este o adevărată alertă de sănătate publică să avem cazuri de difterie, Până acum nu am avut în ultimii ani cazuri de difterie și nici nu ne dorim să avem. Rata de acoperire la rapeluri, din păcate, este foarte mică. Sunt anumite zone unde ajungem undeva la 50%, dacă până la un an reușim să depășim de 80% acoperirea pentru difterie. La adulți nici nu mai zicem, mai ales că este introdusă recent această schemă de vaccinare. Încercăm să promovăm prin medici de familie să comunice pacientului să poate fi vaccinat pentru difterie, tetanos și pertussis”, a adăugat medicul epidemiolog.
Difteria este o boală cu transmitere aerogenă și cu potențial mortal.