Medicii de la Direcția de Sănătate Publică Botoșani atrag atenția ca mamele să fie asumate atunci când se gândesc să aducă pe lume un copil. Irina Alecu, medic epidemiolog în cadrul DSP Botoșani, spune că pentru a aduce pe lume un copil sănătos, atât mama, cât și tatăl, trebuie să facă un inventar al stării de sănătate.
De altfel, aceasta a fost și tema abordată, astăzi, de Ziua Mondială a Sănătății, de specialiștii DSP Botoșani, intitulată: ”Un viitor sănătos, un viitor prosper!”
”Anul acesta Ziua Mondială a Sănătății o sărbătorim cu gânduri către viitor și tematica adaptată la ceea ce este necesar să gândim este un viitor sănătos, un viitor prosper. Se axează în general pe sănătatea în perioada sarcinii, dar nu numai, în momentul în care un copil se naște sănătos are toate premizele pentru a avea viață sănătoasă. Pentru a putea avea o naștere cu un copil sănătos, cred că trebuie să ne gândim înainte de a rămâne însărcinate, înainte de a ne dori să avem un copil, de a ne face să avem un inventar al stării de sănătate, și mama și tata. (…). Sunt nenumărate abordări medicale în ziua de astăzi, chiar dacă uneori startul pentru părinte este mai greu ca finalul, adică un copil să fie perfect sănătos. Eu, ca epidemiolog, voi puncta partea de vaccinare și de prevenire a a bolilor care pot fi transmise copilului de la mamă sau de la tată, sau malformațiile care pot apărea dacă mama se îmbolnăvește în timpul sarcinii. Părinții trebuie să-și facă inventarul stării de sănătate, să vadă dacă sunt purtătorii unei boli, ca să nu o transmită copilului în perioada sarcinii sau după. Vorbim de hepatita B, care se poate transmite de la mamă sau dacă tata este purtător de virus iar mama nu știe poate transmite mamei și ulterior mama să îl transmită copilului. Vorbim de tuberculoză, care se poate transmite copilului de părinți sau de la anturajul cu care intră în contact copilul. Chiar dacă a primit copilul vaccinul în primele zile, nu are imunitatea formată sau poate contacta bacteria și dezvolta boala”, a precizat Irina Alecu.
Medicul epidemiolog a declarat totodată că sunt și mame din medii vulnerabile, care ajung cu greu la medicul de familie pentru monitorizarea sarcinii, în timp ce alte tinere, precum și cazul adolescentei de 15 ani din județul Botoșani, care a fost descoperită că este însărcinată după ce i s-a făcut rău la școală, își dau seama târziu că sunt însărcinate.
”Încă suntem o țară cu multe medii vulnerabile, cu multe mame care trăiesc în condiții vulnerabile, dar că întotdeauna noi venim în întâmpinarea lor și le spunem că în momentul în care află că sunt însărcinate se pot adresa medicului de familie. Nu întotdeauna este ușor și de multe ori drumul până la medicul de familie este o problemă. Noi ca județ beneficiem din plin de activitatea asistenților medicali comunitari, care pentru noi sunt o mină de aur, care recuperează aceste mame în condiții vulnerabile și le ajută să ajungă la niște controale medicale. Încă avem astfel de probleme, încă descoperim adolescente care își dau seama târziu că sunt însărcinate, încă avem sarcini care apar nedorite, neplanificate, dar pe fiecare în parte noi ca sistem le ghidăm și le ajutăm ca să gestioneze cu bucurie într-un final aceasă etapă a vieții lor”, a adăugat medicul botoșănean.