
Românii care lucrează atât la stat, cât și la privat, vor beneficia în a doua jumătate a lunii aprilie de o minivacanță de patru zile, datorită sărbătorii Paștelui.
Minivacanță de Paște: 4 zile
În anul 2025, zilele de 18 aprilie (vinerea mare), 20 aprilie (duminica Paștelui Ortodox) și 21 aprilie (a doua zi de Paște) vor fi considerate zile libere, conform reglementărilor legale.
Astfel, angajații vor putea să se bucure de o minivacață de patru zile, noteaza Capital.ro
Ce prevede Codul Muncii pentru 2025
Conform Codului Muncii, în 2025, angajații din România vor avea 17 zile de sărbători legale, dintre care 13 zile vor cădea în timpul săptămânii. Deși anul include 17 zile de sărbătoare legală, patru dintre acestea pică în weekend, iar angajații care au program de muncă de luni până vineri vor beneficia efectiv doar de 13 zile libere. Printre zilele libere stabilite de Codul Muncii în 2025 se numără:
- 18 aprilie (vineri) – Vinerea Mare
- 20 și 21 aprilie (duminică și luni) – Paștele Ortodox
- 1 mai (joi) – Ziua Muncii
- 8 și 9 iunie (duminică și luni) – Rusalii
- 15 august (vineri) – Sfânta Maria
- 30 noiembrie (duminică) – Sfântul Andrei
- 1 decembrie (luni) – Ziua Națională a României
- 25 și 26 decembrie (joi și vineri) – prima și a doua zi de Crăciun
Ce riscă angajatorii care nu respectă legea
În cazul în care angajații sunt obligați să lucreze în zilele de sărbătoare legale, angajatorii sunt obligați să le acorde compensații. Acestea pot consta într-o zi liberă în termen de 30 de zile sau, în cazul în care nu este posibilă acordarea unui astfel de timp liber, într-un spor salarial de cel puțin 100% din salariul de bază al angajatului.
Este important de menționat că angajatorii care nu respectă această lege și nu acordă zilele libere corespunzătoare riscă amenzi între 5.000 și 10.000 de lei. De asemenea, această reglementare se aplică și angajatorilor care nu compensează corespunzător munca prestată de angajați în zilele de sărbătoare.