Ciclon polar peste România toată săptămâna. Acest episod rece poate compromite producția pomilor fructiferi

Există un risc crescut de îngheț în majoritatea regiunilor începând de duminică noaptea. Temperaturile scăzute ar putea afecta serios pomii înfloriți și alte plante sensibile la frig.

Un ciclon polar a adus o masă de aer rece peste România începând din weekendul care s-a încheiat. Până spre sfârșitul săptămânii viitoare, mercurul din termometre va coborî noaptea sub pragul de îngheț în multe locuri din țară. Temperaturile scăzute pot compromite total majoritatea răsadurilor.

Temperaturile se vor situa, în general, între -4 și 0°C la primele ore ale dimineții, cu minime ce s-ar putea apropia chiar și de -10°C în depresiunile intramontane. Valori similare se vor înregistra și în nopțile următoare, mai ales acolo unde cerul va fi senin.

Din păcate, acest episod rece poate compromite producția pomilor fructiferi care au înflorit deja, precum caișii, cireșii sau prunii în unele zone. De asemenea, poate afecta puternic răsadurile neprotejate și alte plante sensibile din grădini.

Este ninsoarea de aprilie un fenomen ieșit din comun? Explicațiile meteorologilor despre ciclon polar

Florinela Georgescu, director de prognoză în cadrul ANM, a spus la Digi24 că meteorologii se așteaptă la încă un val de aer rece.  Vor fi „temperaturi maxime în general între 2 și 10 grade în următoarele zile și minime pe parcursul nopților în general negative. Este posibil ca în partea vest a Transilvaniei, în zonele depresionare, în condițiile unui strat proaspăt de zăpadă, să fie chiar ger, adică să înregistrăm temperaturi și sub -10 grade. Din punct de vedere al precipitațiilor, acestea vor mai fi până spre sfârșitul zilei de astăzi. În multe zone ale țării predomină ninsori, în jumătatea de nord a teritoriul precipitații mixte, în partea sudică și intensificări ale vântului”, a spus meteorologul.

În nopțile viitoare vor fi și perioade cu un cer mai degajat, așteptăm și să se formeze brumă, să se formeze îngheț la sol, iar stratul nou de zăpadă care se va depune până la sfârșitul zilei de astăzi va depăși 10 centimetri special în partea de sud-est a Transilvaniei, prin Moldova, în partea de nord a Munteniei. Și, sigur, un strat chiar mai consistent se poate depune în zona Calpaților Orientali și Meridionali”, a continuat Georgescu.

Meteorologul avertizează că la munte există risc de avalanșă. „Miercuri, joi așteptăm un o nouă pătrundere de aer foarte rece pe partea de est a țării, deci inclusiv în Dobrogea. Asta înseamnă că se poate prelungi codul de vreme rea. Cu siguranță vom mai emite mesaje în următoarele zile. Veștile bune le așteptăm spre sfârșitul săptămânii. Conform materialelor de astăzi, posibil ca în ziua de Paște să revenim la temperaturi comparabile cu cele pe care le-am avut în zilele anterioare. Sperăm ca deja duminica Floriilor să aducă temperaturi semnificativ mai ridicate, a spus Georgescu.

Ea adaugă ninsoarea din aceste zile nu e un fenomen ieșit din comun. „Sigur, sunt fenomene severe, dar ultimii ani au arătat că putem să ne așteptăm chiar până spre sfârșitul lunii aprilie, la astfel de manifestări de final de iarnă aceasta, pentru că în primăvară, în prima parte a primăverii, masa de foarte rece dinspre pol are uneori condiții favorabile de a avansa mult înspre sudul continentului, a explicat Georgescu.

Vremea se răcește din cauza fenomenului meteo neobișnuit

Un eveniment de încălzire bruscă a stratosferei a inversat vânturile care alcătuiesc vortexul polar nordic pe 9 martie. O nouă animație prezentată de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) arată că vortexul s-a îndepărtat de Arctica și s-a îndreptat spre Europa.

Migrația ar putea declanșa temperaturi mai scăzute decât media în unele părți ale continentului european, inclusiv în România, în cursul săptămânii viitoare, susțin climatologii, potrivit Live Science.

Vortexul polar s-a descompus „într-o manieră spectaculoasă”. Cât ţine noul ciclon polar

Vortexul polar a început să se abată de la traseu la 9 martie, când vânturile sale puternice au trecut brusc de la direcția vest la est la direcția opusă. Această schimbare are loc în mod normal în fiecare an, dar tinde să se producă la jumătatea lunii aprilie – ceea ce înseamnă că inversarea din acest an a avut loc neobișnuit de devreme, potrivit unei postări pe blog publicată la 3 aprilie de NOAA, potrivit RomaniaTV

„Pentru o mare parte din acest sezon de iarnă, vortexul polar a fost puternic”, au scris oficialii NOAA în postarea de pe blog. „Dar, ca o adevărată divă atmosferică, vortexul polar a avut un ultim truc în mânecă, descompunându-se într-o manieră spectaculoasă și aducând cu el aer rece”.

Urmareste-ne pe Google News.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *