Semnal de alarmă tras de medicul Constantin Tudorache, de la Secția Pediatrie a Spitalului ”Mavromati” Botoșani: Rog părinții să supravegheze creșterea copiilor! Să vedeți cât au crescut cererile de dispozitive medicale

Tot mai mulți copii suferă de scolioză a declarat Constantin Tudorache, medic șef la Laboratorul de medicină fizică și balneologie Secția Pediatrie a Spitalului Județean ”Mavromati” Botoșani. Acesta spune că doar 15% sunt scolioze congenitale iar restul cazurilor sunt scolioze idiopatice juvenile, predominante la fete. Medicul botoșănean atrage atenția părinților să-și supravegheze creșterea copiilor, pentru că, spune el, dacă această boală nu se tratează la timp. se poate ajunge la operație.

”Cea mai mare problemă a noastră sunt pozițiile, deposturări din cauza neglijenței în atitudine. Este vorba de acele tulburări de statică vertebrală, scoliozele, cifozele, pe care totă lumea le cunoaște, care sunt depistate foarte tardiv și atunci apar probleme. Scoliozele, știe toată lumea că dacă nu tratăm la timp ajungem la corset și apoi chiar la intervenție chirurgicală. Sunt trei mari probleme aici; cea educațională, în familie ar trebui, și rog părinții să supravegheze creșterea copiilor, mai ales a fetelor în faza prepubertară de preadolescență. Atunci se instalează scoliozele idiopate sau scoliozele esențiale. Din păcate, dacă o să mergeți la centrele de dispozitive medicale, să vedeți cât au crescut cererile de dispozitive medicale actualmente față de acum 10 ani. Mamele să supravegheze creșterea fetelor, iar tații a băieților, pentru că acum există această restricție de a se dezbrăca, această atitudine de a nu se dezbrăca în fața părinților, pe care eu nu o înțeleg. În momentul în care scolioza s-a instalat, noi greu mai putem face ceva pentru acel tânăr sau tânără. Nu vorbesc aici de scoliozele congenitale, care reprezintă 15% din toate scoliozele și acelea intră pe mâna ortopedului pediatru, dar avem 90% dintre scolioze, acele idiopatice și predominant la fetițe și sunt o mare problemă”, a declarat medicul Constantin Tudorache.

Acesta spune că a văzut un dezinteres total din partea unor părinți cu privire la acest control al poziției copiilor la școală sau când stau acasă pe telefon sau calculator.

Cauza principală, familia, pilonul doi la școală. Nu mai este acel interes colateral al dascălilor ca să corecteze poziția copiilor în bancă adiacent. Bine, rolul lui este altul , de formare. Dacă acasă poziția nu este controlată, poziția la școală nu este controlată apare scolioza. Este o consecință clară a tulburărilor de postură vertebrală. Am rugat mult pe cei responsabili să controleze postura în bancă. Am vrut să implic părinții în acest control al fotoliilor, al băncilor: Cea mai mare problemă, chiar dacă o să se supere mulți pe mine, este indiferența față de evoluția creșterii, evoluția biologică a multora dintre copii. Am un cuplu părinte -copil, unde aduc anumite critici pentru postură, iar pe ei nu-i interesează. Atunci, eu ce să fac în situația asta? Am întrebat o domnișoară frumoasă, isteață, tu vrei să te faci bine, să ai spatele drept? Mi-a spus că nu o interesează. Asta este problema mea, o problemă foarte gravă, pentru că în momentul în care prescriu un dispozitiv medical dacă nu e purtat, nu se vindecă”, a adăugat medicul Tudorache.

Urmareste-ne pe Google News

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *