O elevă de la Liceul de Artă ”Ștefan Luchian” Botoșani a reușit performanța de a se califica la trei discipline de cultură generală, etapa națională. Este vorba de Andrieş Andreea- Narcisa, elevă în clasa a XII-a A, la profil Arte Plastice, care este un exemplu de asumare şi de responsabilitate.
Anul acesta, aflată în an terminal, cu povara deloc uşoară a două examene importante, cel de maturitate – bacalaureatul, şi cel de admitere la o instituţie de învăţământ superior, Andreea s-a calificat la trei discipline de cultură generală, la faza naţională a Olimpiadelor şcolare, coordonată de profesori dedicaţi.
”Să fii elev la un liceu de artă şi să excelezi la obiectele de cultură generală, reprezentând şcoala la faza naţională a unor olimpiade şcolare, este o misiune dificilă. Însă implicarea ei în desfăşurarea orelor, planificarea unor lecţii creative, umorul, empatia şi efortul susţinut al unor cadre didactice sunt calităţi care au făcut posibilă, pe lângă cele ale elevei, calificarea ei la faza naţională a olimpiadei de Socio-Umane, coordonată fiind de profesor Laura Pavel, la faza naţională a olimpiadei de Istorie, coordonată de profesor Irina- Maria Honcieru, şi la faza naţională a olimpiadei de Limba Engleză, coordonată de profesor Ioan Ştefan. Împlinirea visului de a studia la Facultatea de Ştiinţe Economice, departamentul Economie politică, din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj va încununa parcursul educaţional al elevei, care afirmă, prin rezultatele obţinute, faptul că Liceul de Artă „Ştefan Luchian” nu este doar un mediu artistic de reală valoare, ci şi o instituţie în care se pun bazele unei culturi generale de excepţie”, a declarat Beatrice- Cătălina Păpădie, director al Liceului de Artă „Ştefan Luchian” Botoşani.
Potrivit sursei citate, Liceul de Artă „Ştefan Luchian” este atelier de arte plastice, în care lutul prinde aripi prin modelaj, culorile prind viaţă pe şevalete şi cărbunele prinde în conturul lui chipuri şi forme şi expresii care ar fi rămas toate efemere, dacă nu ar fi trecut prin preajma lor sensibilitatea unui artist.
Este sală de audiţii şi de concerte, în care armonii şi ritmuri evadează din săli către bătrânul Bulevard, oprind paşii trecătorilor care ascultă, îşi bucură sufletul şi pleacă mai departe, încărcaţi de lumină. Este birou la care sunt proiectate clădirile unui viitor nu foarte îndepărtat de către arhitecţi în devenire, care visează să combine frumuseţea naturală cu tehnologia modernă, birou în care forme, culori, texturi şi planuri călătoresc în timp şi spaţiu. Dar Liceul de Artă „Ştefan Luchian” este definit şi de experienţele dobândite de elevi la obiectele de cultură generală.
”Nu e uşor, timpul dedicat artei este, ca timpul dedicat oricărei pasiuni, nemilos în curgerea lui şi nu iartă nicio abatere de la ritmul constant şi istovitor al ideii către sublimarea prin artă. Sunt elevi care performează în domeniul artistic, sunt însă şi elevi care performează în studiul obiectelor de cultură generală”, a completat directorul liceului.