Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare ”Popăuți” continuă cercetarea pentru formare Liniei de carne la ovine

Echipa de cercetare din cadrul unității, echipă tânără în plină formare și dorință de afirmare lucrează pentru perfectarea și omologarea unei noi creații biologice, anume Linia de carne la ovine Karakul de Botoșani.

Proiect început în anul 2017, pentru formare unei linii de ovine specializate în producția de carne pornind de la femele de rasă Karakul de Botoșani. Creșterea ovinelor pentru producția de carne este în plină ascensiune în țara noastră pe fondul cerinței de carne din ce în ce mai mari, din partea consumatorilor. Rasa Karakul de Botoșani este o rasă specializată în producția de pielicele, dar care are ca producții secundare carnea și laptele iar datorită tendinței actuale de scădere a cerinței pieței pentru producția de pielicele atât la nivel național cât și la nivel internațional se impune ca în cadrul programului de ameliorare a rasei Karakul de Botoșani să fie cuprinse și obiective specifice producției de carne pentru a menține importanța locală și regională a ovinelor aparținând acestei rase.

Un studiu recent, efectuat pe femele tineret născute în anul 2024 a evidențiat rezultate încurajatoare în direcția producției de carne. Două loturi de femele, unul rasă Karakul de Botoșani și celălalt cu femele din linia de carne au fost evaluate periodic în privința greutății, a sporului de creștere și a dimensiunilor corporale.

 

 

Imagini lot Linia de carne

Imagini lot Karakul de Botoșani

 

 

Tabel nr. 1

Evaluarea greutății la naștere a femelelor din cele două loturi

Greutatea la naștere Lot Karakul Botoșani Lot metis
N 15 15
± s (kg) 5.52 ± 0.275 5.393 ± 0.241

 

Evaluării greutății corporale de la naștere, arată că femelele de rasă Karakul de Botoșani au o greutate medie mai mare față de greutatea medie a femelelor metis, cu o greutate maximă de 7,6 kg.

Tabel nr. 2

Evaluarea greutății și a sporului de creștere la 1 an a femelelor din cele două loturi

Indicatori statistici Greutatea (kg) Spor de creștere (g/zi)
Lot Karakul Lot metis Lot Karakul Lot metis
N 15 15 15 15
± s 56,33 ± 2,31 68 ± 1,51 153,8 ± 6,29 185,8 ± 4,17

± s media ± eroarea

 

Pentru vârsta de 1 an, greutatea medie a femelelor metis este net superioară greutății medii a femelelor Karakul de Botoșani, înregistrându-se o diferență semnificativă, de aproximativ 12,33 kg, între greutățile medii. De asemenea sporul mediu zilnic a fost în favoarea femelelor metis, înregistrând 185,8 g/zi. Deși greutatea medie înregistrează diferențe semnificative, sunt indivizi cu o greutate maximă destul de apropiată, respectiv 77 kg în cazul femelelor Karakul de Botoșani și 80 kg în cazul femelelor metis.În ceea ce privește dimensiunile corporale, în perioada analizată nu se înregistrează diferențe semnificative decât în privința perimetrului toracic, care la femelele metis înregistrează valori mai ridicate față de cele înregistrate la femelele Karakul de Botoșani, ajungând la vârsta de 1 an la o medie de 104,1 cm la femelele Karakul de Botoșani și 116,1 cm la femelele metis.

Comparând rezultatele obținute în ceea ce privește greutatea corporală a femelelor metis din anul 2024 cu cea obținută într-un studiu similar în anul 2021, putem afirma că rezultatele obținute în anul 2024 sunt superioare celor din anul 2021 iar la vârsta de 6 luni greutatea medie este de 46,97 kg în 2024 față de 36,87 kg în anul 2021.

Faptul că femelele metis au avut pe parcursul perioadei analizate rezultate mai bune în ceea ce privește greutatea corporală și dimensiunile corporale, ne demonstrează capacitatea îmbunătățită a acestora pentru producția de carne iar faptul că față de rezultatele obținute în anul 2021 avem de asemenea un progres în privința acestor determinări ne încurajează în continuarea lucrărilor de înmulțire și selecție în vederea formării și consolidării unei populații specializate în producția de carne pornind de la femelele de rasă Karakul de Botoșani.

Carnea ovinelor nou formate are calități aparte, având o pondere mai mică de grăsime față de cea a rasei Karakul de Botoșani, cu un gust plăcut, o textură fragedă și suculentă, care pe lângă savoare, este și o sursă excelentă de proteine de calitate, vitamine din complexul B și minerale esențiale precum fier și zinc, contribuind astfel la o alimentație echilibrată și sănătoasă. Mai mult, grăsimea sa naturală îi conferă o aromă inconfundabilă, transformând orice preparat într-o experiență gastronomică autentică.

Indiferent dacă este savurată într-un preparat tradițional românesc, cum ar fi pastrama, sau într-o rețetă internațională precum friptura de miel la cuptor cu rozmarin, carnea de oaie rămâne un simbol al bucatelor rafinate și al meselor îmbelșugate. O alegere perfectă pentru cei care apreciază gustul autentic și bogat al preparatelor din carne!

 

Cercetările efectuate contribuie în mod semnificativ la derularea proiectului de cercetare ADER 7.1.5. în vederea consolidării unei populații de ovine specializată în producția de carne la rasa Karakul de Botoșani.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *