Taxarea chiriilor în România: Câți proprietari din Botoșani au contracte înregistrate la ANAF

O parte dintre proprietarii români mai fac un ban din închiriere apartamentelor sau garsonierelor pe care le dețin. Ei au obligația, conform legii, să înregistreze contractele de locațiune la ANAF. StartupCafe.ro a vrut să vadă câți au declarat la Fisc aceste contracte în 2024 și câți au fost vizați de controale.

Deși nu există date complete despre numărul total al românilor care își dau spre închiriat locuințele, anul trecut, proprietarii din România au înregistrat în total la ANAF 313.119 contracte de locațiune, potrivit datelor oficiale furnizate de Fisc la solicitarea StartupCafe.ro.

Cei mai mulți proprietari care au declarat astfel de contracte sunt din București (76.944), urmați de cei din județele Cluj (20.867) și Constanța (15.791).  În județul Botoșani erau înregistarte în 2024 un număr de 1.811 contracte.

Totuși, există informații că dimensiunea reală a pieței de închirieri este mai mare, având în vedere că sunt proprietari care aleg să nu își înregistreze contractele.

În acest context, în 2024, numărul controalelor efectuate de Antifrauda ANAF în domeniul închirierilor de locuințe a fost mult mai mic față de cel al contractelor declarate.

Între 1 ianuarie și 31 decembrie 2024, inspectorii antifraudă au verificat doar 237 de contribuabili – persoane fizice care închiriază locuințe, aplicând 7 sancțiuni, în valoare totală de 1.200 de lei.

Ca urmarea a inspecției fiscale și a verificării documentare au fost emise 84 decizii de impunere, conform Fiscului. De asemenea, au fost stabilite prin decizii de impunere obligații fiscale suplimentare în valoare totală de 198.756 lei.

Chirii 2025: Ce taxe trebuie să plătească proprietarii care închiriază locuințe

Sarcinile fiscale pentru proprietarii care fac contracte de închiriere a locuinței sunt impozitul și, peste un anumit prag valoric, contribuțiile sociale de sănătate (CASS).

Astfel, impozitul este de 8% din valoarea totală veniturilor încasate de proprietari. Cei care obțin venituri din chirii în valoare anuală de cel puțin 6, 12 sau 24 de salarii minime brute pe țară, după caz, plătesc și CASS.  De la 1 ianuarie 2025, salariul minim brut pe economie a crescut la 4.050 de lei, ceea ce înseamnă că în bani a crescut și valoarea pragului pentru plata contribuțiilor sociale de sănătate, noteaza StartupCafe.ro

Urmareste-ne pe Google News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *