Dacă ai auzit des întrebarea: „Cine nu poate obţine permis de conducere?”, iar răspunsul tău a fost incomplet, în acest material vei descoperi toate informaţiile de care ai nevoie. În ceea ce priveşte categoriile de persoane care nu au dreptul de a conduce un autovehicul, există trei principii importante menţionate în legislaţia din România.
Ce studii trebuie să ai pentru permisul de conducere
În ultimii 20 de ani, în ţara noastră a devenit o tradiţie să ai permis de conducere după ce ai împlinit vârsta majoratului. Statisticile arată că, femeile, dar şi bărbaţii, preferă mai mult să se afle la volanul unei maşini, decât să deţină o motocicletă.
În cel din urmă caz, dar şi pentru categoria B1 şi AM se poarte obţine carnetul şi de la 16 ani. Însă, este obligatoriu ca părinţii adolescentului sau ai adolescentei să îi dea acordul pentru înscrierea la cursurile unei şcoli de şoferi.
Deşi s-a discutat mult în legătură cu impunerea unui nivel de studii pentru cei care vor să devină șoferi, mai ales că au existat situaţii în care poliţiştii au descoperit că persoane care nu ştiau să citească, dar aveau carnet, nu s-a concretizat nimic pe acest subiect.
Una dintre variante luate în calcul de unii specialişti a fost ca cei care vor să obțină permisul auto să aibă cel puțin 10 clase, cât este învățământul obligatoriu în România. Însă, din nefericire, s-a renunţat la această idee.
„Cu privire la introducerea învățământului minim obligatoriu de 10 clase pentru obținerea permisului de conducere, vă comunicăm că, în prezent, la nivelul DRPCIV nu există niciun astfel de proiect”, se precizează pe site-ul Direcție de Permise și Înmatriculări auto.
Altfel spus: dacă un tânăr sau o tânără îşi doreşte carnet nu contează nici câte clase are şi nici dacă ştie să citească sau nu. Cele două aspecte esenţiale pentru ca cineva să obțină dreptul de a conduce un autovehicul sunt: să promoveze proba practică, dar și pe cea teoretică a examenului auto.
Lista de boli incompatibile cu calitatea de conducător auto
Persoanele care au fost diagnosticate cu anumite afecțiuni medicale nu pot obține permisul de conducere. Este vorba despre următoarele boli:
- diabet zaharat insulinodependent necontrolat, cu episoade frecvente de hipoglicemie severă;
- epilepsia necontrolată sau alte tulburări neurologice care pot provoca pierderi de cunoștință;
- afecțiuni cardiovasculare severe care pot afecta capacitatea de a conduce în siguranță.
- tulburări de vedere grave, printre care se numără: acuitatea vizuală insuficientă, glaucomul avansat sau alte afecțiuni oculare severe;
- afecțiuni psihice sau tulburări de comportament care pot afecta siguranța la volan;
- afecţiuni locomotorii grave;
- afecţiuni renale;
- consumul cronic de alcool sau dependența de substanțe care influențează capacitatea de a conduce.
Aptitudinea de a conduce este atestată de un aviz medical, care se eliberează de un medic de medicina muncii sau de specialitate, în funcție de afecțiune.
În ciuda faptului că nu se menţionează explicit în normele medicale, legislația din România prevede că persoanele condamnate pentru anumite infracțiuni rutiere pot fi private de dreptul de a conduce autovehicule pentru o anumită perioadă. Aceste infracțiuni includ, dar nu se limitează la, conducerea sub influența alcoolului sau drogurilor, vătămarea corporală din culpă în accidente rutiere și părăsirea locului accidentului.
Vârsta maximă pentru permisul de conducere
Momentan, în România nu existe limită maximă de vârstă pentru deținerea unui permis de conducere. Documentul rămâne valabil atâta timp cât, din punct de vedere medical, o persoană este declarată de un specialist „aptă să conducă”.
Însă, pentru şoferii seniori din ţara noastră a fost dată o lege nouă recent. Şi asta după ce UE a decis ca șoferii cu vârsta de minimum 70 de ani să fie testați și controlați mai des pentru siguranța acestora în trafic, dar și a celorlalți participanţi.
Astfel, în România, conform legislației adoptate la finalul lui 2024, șoferii care au peste 70 de ani sunt obligaţi să își reînnoiască permisul auto la fiecare cinci ani. Evident, acest lucru înseamnă evaluări medicale cu această frecvență.
Pe de altă parte, pentru șoferii cu vârsta de minimum 80 de ani, permisul de conducere este valabil doar doi ani. Din acest motiv reevaluarea medicală și eventuala reînnoire a carnetului se fac și mai des, noteaza Antena 3 CNN
Condiţii complete pentru obţinerea permisului de conducere categoria B în România
Persoana care solicită examinarea în vederea obţinerii permisului de conducere pentru categoria B în România, trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
- să aibă vârsta de cel puţin 18 ani împliniţi;
- să fi urmat cursurile unei şcoli de şoferi, anterior înscrierii la examenul pentru obţinerea permisului auto categoria B;
- să facă dovada, printr-o adeverință, că a absolvit un curs de pregătire practică de minimum 10 ore în acest sens în cadrul unei unități autorizate de pregătire;
- să obţină minim 22 de puncte din 26 la proba teoretică;
- să ia traseul – la examenul practic fiecare greșeală primește un număr de puncte de penalizare. În cazul în care se cumulează 21 de puncte de penalizare la traseu, candidatul este respins.