Militarii botoșăneni au participat la o instruire în cadrul unui mare exercițiu NATO. Este vorba despre o serie de instrucție care a avut loc între 10 și 25 februarie, în cadrul Steadfast Dart 25 din programul DACIA 25. Potrivit MApN, exercițiul militar s-a concentrat pe „executarea activităților specifice de alertare, dislocare și integrare a forțelor, pe timp de pace, cu scopul de a testa capacitatea de reacție și răspuns în situații de criză”.
Exercițiile militare NATO au loc în șapte poligoane din nord-vestul, centrul, sudul și sud-estul țării.
„Exercițiul DACIA 25 reprezintă evenimentul major de instruire la nivel operativ și tactic, care asigură cadrul necesar integrării forțelor naționale și aliate prin conectarea cu alte exerciții multinaționale planificate de Comandamentul Suprem al Forțelor Aliate din Europa (SHAPE) și de Comandamentul Forțelor Armate ale SUA în Europa (USEUCOM)”, transmite MApN.
Exercițiile conectate în cadrul DACIA 25 sunt:
- STEADFAST DART 25 – planificat de SHAPE și desfășurat în luna februarie.
- SEA SHIELD 25 – planificat și condus de către Statul Major al Forțelor Navale și desfășurat în lunile aprilie-mai.
- VALIANT STRIKE 25 – planificat și condus de către Comandamentul Forțelor pentru Operații Speciale, desfășurat în lunile aprilie-mai.
- SABER GUARDIAN 25 – planificat de USEUCOM, în colaborare cu Statul Major al Apărării, desfășurat în luna iunie.
Ministerul Apărării Naționale transmite că exercițiile militare planificate pentru prima jumătate a anului 2025 fac parte din strategia de consolidare a cooperării în interiorul NATO și a parteneriatului strategic România – SUA.
„Scopul principal al exercițiilor este creșterea capacității de apărare și descurajare, îmbunătățirea coordonării și a timpilor de reacție, precum și consolidarea interoperabilității și mobilității militare. Într-un context global complex, marcat de crize de securitate, aceste antrenamente devin esențiale pentru pregătirea forțelor armate”, arată comunicatul MApN.
Exercițiile militare vor cuprinde deplasări și exerciții tactice cu și fără trageri de luptă, parașutări, forțări ale cursurilor de apă, comunicații criptate, coordonare a tranzitului prin puncte aeriene, navale și terestre de trecere a frontierei, precum și activități cu specific medical, mai precizează Ministerul Apărării Naționale.