Joi, 20 februarie 2025, la Școala Gimnazială ’’Aristotel Crîșmaru’’din Comuna Drăgușeni a avut loc cercul pedagogic al profesorilor de religie din zona orașului Săveni, având ca temă’’Biserica locaș de închinare’’ susținut de profesorul Acrișor Filaret și un referat cu tema ’’Sfînta Taină a Preoției, valențe teologice, canonice și pedagogice ’’susținut pe Pr. profesor Maftei Ilie.
La acest eveniment au luat parte profesorii de religie, alături de Enache Iuliana Magdalena, profesor metodist și responsabilă de acest cerc, Nechita Daniela, director al Scolii Gimnaziale „Aristotel Crîșmaru” Drăgușeni și preotul Aiftincăi Bogdan, paroh al Bisericii din comuna Drăgușeni.
Ce este Biserica și cum a luat naștere, pe înțelesul copiilor
Prima parte a activități a avut loc in Biserica din comună unde profesorii împreună cu elevii au participat la o lecție demonstrativă și practică privind Biserica ca locaș de închinare.
Profesorul Acrișor Filaret a explicat pe înțelesul elevilor ce este Biserica, cum a luat naștere, ce formă are, de ce trebuie să venim la Biserică și cum trebuie să ne comportăm în Biserică. Elevii au fost foarte receptivi la informațiile primite, au răspuns la întrebări, au ascultat sfaturile și îndemnurile transmise.
Pentru o mai bună înțelegere a săvârșirii Sfintelor Slujbe în Biserică, părintele paroh Aiftincăi Bogdan a deschis ușile Sfântului Altar unde a scos în fața elevilor și a profesorilor Sfintele Vase și acoperămintele acestora, explicându-le elevilor ce semnificație și ce rol au ele în săvârșirea slujbelor în Biserică.
„La finalul activității de la Biserică elevii au fost încurajați și sfătuiți să păstreze o legătură frumoasă cu Biserica, cu preotul paroh și cu școala. Să nu uite că suntem un popor creștin ortodox cu adânci rădăcini în tradiți și obiceiuri, cu flacără vie a credinței de la Mântuitorul Iisus Hristos prin Sfinții Apostoli și în special prin Sfântul Apostol Andrei, ocrotitor al României. Elevii au primit din partea doamnei Enahce Iuliana Magdalena câte o cruciuliță și o cărticică de rugăciuni, amintindu-le totodată și de canonizarea celor 16 Sfinți Părinți români”, a mărturisit prof. Ilie Maftei.
Preotul profesor a încheiat activitatea din sfântul locaș cu un citat de la marele poet Mihai Eminescu: „Biserica este mama neamului românesc, cea care a născut unitatea limbii și unitatea etnică a poporului”.
Copiii, îndemnați să-și găsească liniștea la Biserică atunci când au o problemă
Elevii au fost încurajați ca de fiecare dată când au o problemă, și prima persoană la care alearga este mama, așa să alerge si la Biserică, să își spună oful duhovnicului pentru că prin intermediul bisericii și a rugăciunii își pot vindeca atât rănile sufletești, cât și cele trupești.
Partea a doua a activității a avut loc în biblioteca Școlii Aristotel Crâșmaru cu prezentarea referatului, dar si o slujbă pentru Pomenirea celor adormiți la care au participat și ceilalți profesori din Școală uniți în duh de rugăciune în amintirea și veșnica pomenire a profesorilor, preoților și celor care au lucrat într-un fel sau altul în școlile noastre.
„Este de datoria noastră a ne aminti de toți cei care și-au pus amprenta în dezvoltarea noastră ,care prin efort și devotament au plantat în sufletele noastre semințe ale dragostei ,bunătăți și ne-au lăsat ca moștenire o credință puternică pe care să o păstrăm cu demnitate și să o transmitem mai departe tinerei generații”, susține Maftei Ilie.