Semnal de alarmă tras de șeful Secției de chirurgie generală a Spitalului Județean ”Mavromati” Botoșani, medicul Iulian Preda, care a declarat că lipsa medicilor radiologi la Unitatea de Primiri Urgențe are repercursiuni grave în ceea ce privește stabilirea unui diagnostic în timp real.
Preda a dat drept exemplu un caz grav ajuns în UPU la sfârșitul săptămânii trecute, despre care a spus că s-a intervenit de urgență și pacientul a fost imediat băgat în sala de operație, însă unitatea stă ore fără un medic de imagistică care să interpreteze CT-urile și RMN-urile.
”Chirurgia suferă prin UPU și prin secția în sine de lipsa de doctori de imagistică, radiologi și cei care interpretează CT-urile și RMN urile. Am avut un caz, un domn de la o primărie, care a băut bine duminică seară, luni, în mai puțin de 27 minute de la cunoștința mea, din UPU până să-l pună în sala de operație au durat 27 minute. Care au fost investigațiile doctorului Preda: un tușeu rectal, care verifica sânge, hipotensiune, tahicardie. șase-șapte minute pe secția mea, maxim 10 minute, trebuie să luați în calcul și transportul liftul deschiderea secției, semnarea actelor, ATI supraveghere, doctorița a fost genială în ATI, l-a intubat din ATI și eu l-am așteptat în sala de operație cu bidineaua pregătită”, a spus medicul Iulian Preda.
Șeful Secției de chirurgie generală a precizat că Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Botoșani este una din cele mai rapide din țară, însă drama unui medic curant este stabilirea unui diagnostic.
”UPU are ore în șir fără niciun medic de imagistică. UPU nu este atât de impecabil pe cât credeți, dar este unul din cele mai rapide UPU uri din țară Botoșani. Mai bun și ca Iașul, dacă vreți ca viteză, dar drama cea mare a unui medic curant, nu neapărat chirurg este stabilirea unui diagnostic. Este mai simplu să ai diagnosticul și apoi să știi să tratezi. Eu am avut anul acesta, granița decembrie 2024 cu ianuarie 2025, ca să pun un diagnostic corect, m-am folosit și de asistenta șefă trei zile și multumesc și laboratoarelor sinevo, am pus în 18 zile un diagnostic. Atât mi-a luat să stabilesc diagnosticul. Dacă 18 zile mi-a fost ocupat un pat pentru a stabili un diagnostic, multiplicați asta, 2-3 pe lună. Cum să nu prelungim spitalizările și să reducem și externații, reducem și numărul de operații . Este o dramă? Gândiți-vă că mama dvs stă la mine și mă întrebați peste două zile, ce are mama, iar eu spun că nu știu. Mai veniți peste o săptămână, ce are mama? Încă nu știu! O să spuneți că sunt prost sau că vă amăgesc și vă duc cu zăhărelul . Primul gest când dai peste un om vrea o soluție, o rezoluție”, a mai spus medicul Iulian Preda.