Șeful Secției de Chirurgie Generală a Spitalului Județean ”Mavromati” Botoșani a lansat, miercuri, un atac virulent la adresa colegilor medici din spital.
Medicul Iulian Preda a declarat că Spitalul Județean are 54 de secții și compartimente, respective 60 de secții și compartimente în acte, însă multe dintre acestea nu-și fac planul.
Medicul Preda spune că personalul de pe secția sa este tras la maxim și că sunt asistente care au 2000 de zile de concediu de odihnă neluate.
”Din cele 54 de secții și compartimente, respectiv 60 în acte, secția mea produce în fiecare lună din tot bugetul spitalului între 23 și 28,3%. Stau și mă întreb, ce fac respectiv cei 53 sau 59? Nu sunt supărat pe medicii care nu-și fac treaba. Bravo lor, că eu nu sunt la fel de șmecher să fac ca ei! Aici îmi recunosc neputința. Eu vreau ca ai mei, eu sunt șeful secției de chirurgie, familia mea să o ducă bine. Fac parte din cel mai tare colectiv din Spitalul Județean . Toți or să spună la fel: Ramona Guraliuc o să spună despre UPU a ei, Surdeanu despre ATI, Malancea despre ortopedie. Ai mei sunt OK și dacă ar fi să spun câtă încredere am în colegii mei, dacă ar fi să mă tai, să mă operez, m-aș opera la ei, colegii mei. Dar vreau ca pe oamenii mei să nu trag de ei, să-i întind mai mult decât se poate. Ai mei de un an de zile nu au timp să respire”, a spus Preda.
Șeful Secției de chirurgie general consideră că este necesară schimbarea modalității de plată a medicilor, în sensul ca aceștia să fie plătiți după munca prestată. Preda i-a criticat totodată și pe medicii tineri.
”Cine muncește să primească bani cât muncește. În comunism se numea acord global. Ai tăiat 100 de copăcei primești atât, ai tăiat doi copăcei primești atât. Cred că este normal. Modalitatea de plată actuală îi face pe unii medici să fie mai șmecheri și este o breșă legală. Eu dacă nu vreau, pot să nu fac nicio gardă, să nu muncesc. Dacă vii la un spital de stat care are titulatura de spital de urgență știi ce te așteaptă! Nu vii ca să stai degeaba! Vrei, te duci la un spital de recuperare!. Partea proastă e că mulți dintre medicii care au venit aici s-au îmbolnăvit în cursul meserie, de-a lungul a 15-20 de ani, Eu mă refer la unul care a venit anul acesta și într-un an și-a dat demisia că nu-și regăsește poziția sau rolul. E greu să stai șase ani în facultate, șase ani în rezidențiat și după primul an de muncă cu pieptul deschis ți-ai dat seama că nu te regăsești. Cum se cheamă asta?”, a adăugat medicul Iulian Preda.
Potrivit sursei citate, Secția de chirurgie generală a spitalului a avut în anul 2021 un număr de 2366 externări în plină pandemie și 1492 de operații, în 2022, 3226 externări și 2035 de operații, în 2023- 3476 externări și 2293 operații iar în 2024 – 3473 de externări și 2293 operații.