FOTO Liste de așteptare la Secția chirurgie a Spitalului Județean ”Mavromati”, după ce o sală de operație a fost închisă din lipsă de personal. Medic: Îmi cer scuze în mod public

Problema lipsei de personal la Spitalul Județean ”Mavromati” Botoșani a fost ridicată, miercuri, de medicul Iulian Preda, șeful Secției de Chirurgie Generală. Acesta a declarat că una din sălile de operație a fost închisă datorită personalului insuficient, lucru care a dus la liste de așteptare la intervențiile chirurgicale.

Medicul botoșănean a declarat că în urmă cu 27 de ani, când a început să profeseze la Spitalul Județean ”Mavromati”, erau 16 asistente medicale la Blocul operator, iar acum sunt doar șase.

La Blocul operator trebuie oameni. În primul rând asistenți medicali, infirmieri, brancardieri, pe lângă cei care sunt subdimensionați, sunt extrem de chinuiți ca muncă. Am 27 de ani jumate de când am ajuns aici și erau 16 fete, asistente medicale, doar pe blocul operator chirurgie generală. Acum funcționăm în cinci-șase. Din astea am asistente cu probleme medicale, ba chiar și infirmieră. Sunt probleme medicale serioase până la neoplazie. Și mai este și o altă problemă: ca să iei un om, am încercat prin metode specifice să aducem oameni. Ideea de transfer a unui om dintr-o altă secție, sector în blocul operator este absolut ipotetică. Închipuiți-vă că omul are o specifică de ORL, pediatrie și îl pun la blocul operator. Este reticență că este greu. Nu este pentru oricine să vadă un pacient operat”, a declarat medicul Iulian Preda.

Redeschiderea celei de-a treia sală de operație ar presupune încadrare de personal, însă, spune medicul chirurg, s-ar opera consecvent și nu ar mai exista liste de așteptare. Când funcționau toate cele trei săli, se făceau câte 8-9 operații pe zi, chiar și 12, iar acum  nu se fac mai mult de 4-6 intervenții pe zi.

Îmi cer scuze în mod public în numele secției de chirurgie și a colegilor mei, de la multitudinea de pacienți care și-au dat numele, diagnosticul și telefonul și stau pe liste de așteptare. Funcționând în două săli, oricât ne-am chinui mai mult de 4-6 intervenții  pe bloc operator pe chirurgie generală nu se pot face.  Și este o presiune îngrozitoare. Este foarte frumos să operezi nefiind presat că vine următorul, însă noi trăim în fiecare zi cu această spaimă”, a adăugat Iulian Preda.

Secția de chirurgie a Spitalului Județean Botoșani este una din cele mai aglomerate. La această dată pe cele 70 de paturi sunt internați 73 de pacienți.

Urmareste-ne pe Google News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *