Dacă ați cumpărat produse online de la persoane fizice sau dacă vindeți lucruri pe internet ați putea primi întrebări de la ANAF. Veniturile obținute din această activitate trebuie declarate și peste 11.000 de persoane deja au primit notificări.
ANAF a descoperit până acum persoane sau firme care vindeau produse de zeci de milioane de lei fără să declare veniturile – de la produse cosmetice, la electronice, telefoane mobile, până la produse.
Totuși, nu mereu atunci când vindem ceva pe internet trebuie să și declarăm la ANAF. Sunt grupuri pe rețelele sociale, sunt aplicații, unde oamenii vând produse noi sau folosite și alții cumpără. Așadar, dacă cei care vând lucrurile pe care nu le mai folosesc, de exemplu, nu trebuie să declare nimic, cei care urmăresc să facă profit, au o activitate de comerț online, trebuie să respecte legea.
Ce trebuie să faceți dacă sunteți în această situație: dacă e vorba de afacere, e nevoie de o formă legală, PFA sau firmă, noteaza ProTV
Dar dacă aveți o idee și vreți întâi să vedeți dacă merge – poate faceți obiecte acasă, lumări, haine sau sunteți intermediar, atunci puteți să depuneți declarația unică. Este acest formular care se depune până pe 25 mai, pentru veniturile realizate anul trecut. Ce scriem aici… datele personale, veniturile realizate – si selectăm venituri din activități independente, pentru care se plătește impozit 10%.
Cum identifică ANAF persoanele care NU declară veniturile? De menționat că nu există un prag sau o sumă minimă urmărită de ANAF. Inspectorii se uită dacă activitatea se desfășoară în mod curent și persoana obține venituri considerabile.
Date obțin prin firmele de curierat, care din 2023 depun de asemenea o declarație cu toate expedițiile contra ramburs. Se vewrifică de asemenea și conturile bancare… și pe de altă parte și platformele trebuie să declare date despre persoanele care vând online.
Dar și dacă sunteți doar client, dacă doar ați cumpărat, ați putea primi întrebări de la inspectorii ANAF.
Pe de altă parte, clienții nu sunt protejați de lege dacă vor să facă retururi, de exemplu, dacă nu sunt mulțumiți de calitatea produselor.