Cinste lor! Cum au ajuns un învățător și elevii săi dintr-un sătuc din Botoșani să câștige zeci de titluri naționale

Foto: Adevarul

Un învățător dedicat și un grup de copii isteți de la țară, au pus un cătun de la capătul României, pe harta unuia dintre cele mai complexe jocuri ale minții. Elevii din Oneaga sunt spaima concursurilor de scrabble din toată țara, reușind să dobândească un palmares de invidiat.

Scrabble este considerat unul dintre cele mai complexe sporturi ale minții. În România, este cunoscut și sub denumirea de „jocul cuvintelor”. Se joacă între doi sau patru jucători și constă în plasarea de litere pe o tablă de joc, pe verticală, orizontală, pentru a forma cuvinte. Fiecare literă și cuvânt sunt punctate pe baza unor reguli. Cele mai mari punctaje sunt obținute atunci când se folosesc literelele mai rare sau când sunt plasate pe anumite pătrățele divers colorate, scrie Adevarul.

Există și un sistem de bonificații dar și tot felul de variante de joc, mai ales atunci când vorbim de scrabble profesionist, competițional. În România, există o federație importantă de scrabble și numeroase competiții la nivel național care implică jucători din toată țara. Unii spun că scrabble-ul este superior șahului fiindcă este nevoie de rapiditate în calcul și gândire, o bună cunoaștere a vocabularului și a gramaticii, un fler aparte în combinarea cuvintelor, strategie dar și cultură generală. Puțini știu că printre cei mai titrați, competitivi și de temut jucătorii de scrabble, din România, sunt o mână de copii de la țară. Este vorba despre elevii din Oneaga, un sat de la capătul țării, coordonați de un învățător. Au un palmares greu de egalat, cu numeroase titluri naționale și sute de medalii.

Cătunul Oneaga se află în comuna Cristești, la aproximativ 25 de kilometri de municipiul Botoșani. Este un sat adunat la poalele codrilor Voronei, populat mai ales cu mici fermieri, crescători de vaci cu lapte. În afară de pitorescul localității și de laptele proaspăt, Oneaga nu pare să iasă în evidență cu nimic special. În realitate, însă, în acest cătun de la marginea pădurii se formează an de an adevărați campioni la sporturile minții, în special scrabble. Din anul 2010, în România, s-a născut „fenomenul Oneaga”, un etalon al performanței la jocul cuvintelor, un fenomen care încă uimește în lumea acestui sport.

Este vorba de generații întregi de copii de la țară, care se pregătesc în școala din localitate, cu un învățător, și care reușesc la multe dintre concursurile naționale să câștige fără drept de apel. Sunt competiții la care efectiv nu au rival iar numărul medaliilor ajunge deja la cifra sutelor. Din cei 1400 de locuitori ai satului, măcar 100 sunt campioni sau vicecampioni naționali.

Învățătorul care îi cordonează, Vasile Mihalache, este la rândul său, campion național absolut și maestru al acestui sport. Un om care a trăit toată viața la Oneaga. De 15 ani, elevii de la Oneaga participă la etape locale, naționale, ca o adevărată echipă. Învățătorul Mihalache îi cheamă la școală și îi antrenează cu multă pasiune, ori de câte ori este posibil.

„Eu am descoperit acest sport în 1994, uitându-mă la televizor la o emisiune. Am început să-l joc, iar din 1996 participam la diferite competiții de sală. Din 2010, însă m-am decis să împărtășesc acest frumos sport și copiilor de la școală. Am văzut că le place, mulți elevi cu mintea brici, fâșneți la carte. Mi-am dat seama că am o adevărată comoară pe mână. Și de 15 ani am mers în fiecare an cu minim 20 și maxim 25 de copii la competiții în toată țara. Tot din 2010, organizez anual măcar o etapă națională de scrabble, aici la Cristești. Gândiți-vă că la aceste competiții vin cluburi puternice de scrabble din toată țara, precum Preventis Iași, CSM București, Argus Târgu Frumos și multe altele”, spune învățătorul Vasile Mihalache.

Deși dau piept cu mulți elevi de la liceele de elită din orașele mari ale României, copiii de la Oneaga fac senzație. Impresionează prin rapiditatea gândirii, o strategie impecabilă și un vocabular extraordinar.

Au adunat zeci de titluri naționale. „Anual sunt patru etape naționale. La sfârșitul anului se cumulează punctele și se acordă titlul național la clasament general. Există însă și titlurile la diferite probe, adică duplicat, compunere sau liber. Ansamblând toate acestea, în decursul celor 15 ani, elevii au reușit să obțină peste 50-60 de titlurile naționale, iar medalii, pe etape locale, un număr enorm.”, adaugă Vasile Mihalache.

Citeste mai mult aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *