Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), a anunțat vineri seara, la Antena 3 CNN, că România se confruntă cu primul episod de iarnă autentică din acest sezon. Un cod galben de ninsori va intra în vigoare mâine dimineață, de la ora 5, și va dura până seara, la ora 18. Avertizarea vizează partea de est și sud-est a țării, unde vântul va sufla cu viteze de 45-55 km/h.
Potrivit directorului general al ANM, precipitațiile se vor deplasa din vest și nord-vest către sud-est, iar în Capitală se vor transforma treptat în ninsoare. Până luni dimineață, stratul de zăpadă ar putea ajunge la 5-8 cm.
„Avem deja primul episod de iarnă autentică, având în vedere deja și primul cod galben din această iarnă, care va intra în vigoare mâine dimineață, de la ora 5 până mâine seară la ora 18 și vizează de această dată partea de est și sud-est a României, acolo unde vorbim de ninsori viscolite luând în considerare și intensificările de vânt cu viteze de 45-55 km/h și vizibilitatea deosebit de scăzută sub 100 de metri.
În același timp vorbim și de o informare meteorologică din această seară, de la ora 20 și până marți dimineață la ora 10, atât estimăm că durează acum acest episod din perspectiva fenomenelor mixte specifice perioadei în care ne aflăm. Fie că vorbim la început de precipitații sub formă de ploaie.
Vorbim de o deplasare din partea de vest, nord-vest a țării, către partea de sud-est, astfel încât nu numai în zona montană vom consemna strat de zăpadă, dar și în zonele mai joase din partea de est și sud-est, inclusiv în Capitală ne așteptăm, pe lângă faptul că temperaturile vor scădea semnificativ, și la precipitații sub formă de ploaie chiar începând din această noapte, de mâine noapte transformarea acestora în ninsori și duminică, la început un strat de 1 până la 3 cm, după care tot ce va ninge și în noaptea de duminică până la 5-8 cm”, a explicat Elena Mateescu, la Antena 3 CNN.
Temperaturi de până la -20 de grade în unele regiuni
Temperaturile vor scădea drastic în toată țara. În estul Transilvaniei sunt așteptate minime de -15 până la -18 grade Celsius, iar în unele zone izolate ar putea atinge -20 de grade. Și în Moldova va fi ger, stratul de zăpadă accentuând răcirea.
În București, temperaturile vor coborî până la -8, posibil chiar -10 grade, iar maximele nu vor depăși 1-2 grade Celsius.
„Vorbim de o săptămână intensă din punctul de vedere al scăderii regimului de temperaturi pentru că cele mai coborâte temperaturi le vom consemna în zonele depresionare din estul Transilvaniei, sub -15, -18 grade. Nu excludem să avem valori apropiate de -20 de grade, dar și în zona Moldovei, pentru că stratul de zăpadă potențează scăderea regimului de temperaturi.
Vorbim de temperaturi foarte scăzute săptămâna viitoare, cel mult 2-3 grade Celsius se vor înregistra, chiar și în Capitală o minimă foarte coborâtă spre minus 8, minus 19 grade și nu în ultimul rând maxime de până la 1-12 grade”, a mai explicat șefa ANM.
De asemenea, pe lângă vremea severă, Elena Mateescu avertizează că luna februarie din acest an ar putea rămâne una dintre cele mai secetoase din istorie.
„O lună februarie foarte secetoasă și e posibil să rămână în topul celor mai secetoase luni februarie pentru că, la acest moment, avem doar o cantitate de doar 2 litri/m2 la nivel național”, a avertizat Elena Mateescu, directorul ANM, la Antena 3 CNN.