FOTO Botoșănenii au primit sfaturi de la polițiști cu privire la siguranța pe internet

Polițiștii botoșăneni au discutat cu cetățenii și le-au oferit sfaturi pentru scăderea riscului de victimizare în mediul online, cu ocazia Zilei Internaţionale a Siguranţei pe Internet.  Ziua Internaţională a Siguranţei pe Internet a ajuns în acest an la cea de-a 22-a ediţie, ocazie cu care au fost desfășurate activități de informare preventivă a cetățenilor, derulate în statele membre U.E., printre care și în România.

Astfel de activități au fost susținute pe raza orașului Dorohoi de către polițiști din cadrul Compartimentului de Analiza și Prevenire a Criminalității și din cadrul Poliției Orașului Dorohoi.

Polițiștii au discutat cu cetățenii și le-au oferit flyere și informații referitoare existența unor noi modalități de comitere a fraudelor cu investiții, prin care indivizii sau entitățile necinstite promit investitorilor potențiali oportunități de investiții extrem de profitabile, dar care, în realitate, nu există sau sunt înșelătoare.

Totodată, poliţiştii botoşăneni vă atrag atenţia  cu privire la faptul că investițiile online au devenit din ce în ce mai populare în ultimii ani, dar această creștere a dat naștere și unui fenomen periculos, și anume fraudele cu investiții.

Aceste fraude, denumite și investment frauds, pot fi devastatoare pentru cei care le cad pradă, lăsându-i cu buzunarele goale și visurile spulberate.

Investment frauds reprezintă scheme diversificate și pot include tranzacții cu acțiuni fictive, criptomonede inexistente, scheme piramidale sau produse financiare fictive.

Persoanele vătămate accesează pe diferite rețele de socializare postări ce conțin reclame cu privire la servicii de investiții financiare, iar după aceea furnizează date de contact pe formularele puse la dispoziție în acele reclame.

În continuare, sunt contactate telefonic de persoane necunoscute, care utilizau numere de telefon atât românești, cât și din afara graniţelor.

Autorii, după discuții repetate, reușesc, de obicei, să convingă victimele să se înscrie pe diferite platforme de investiții online. Investițiile sunt destul de mici la început, de ordinul a câteva sute de euro. Investiția constă în achiziționarea de cryptomonede și transferarea acestora către portofelele electronice indicate de către autori.  Sumele respective apar apoi în contul victimei deschis pe acele platforme de investiții.

În multe situații, sub pretextul că vor acorda suport tehnic, atacatorii conving persoanele vătămate să își instaleze pe dispozitivele electronice folosite(telefon, tabletă, laptop etc.) aplicații tip remote desktop (control de la distanță), prin care aceștia capătă control total al acelor dispozitive.

Astfel, fără să conștientizeze efectul acțiunii lor, utilizatorii oferă atacatorilor acces la toate datele personale și bancare, accesibile prin intermediul dispozitivelor.

În vederea detectării și evitării principalelor amenințări din mediul online, vă puteți antrena pe site-ul https://sigurantaonline.ro, pentru a vă testa abilitățile și îmbunătăți cunoștințele de a nu cădea în capcana infractorilor cibernetici.

Urmareste-ne pe Google News

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *