Botoşănenii au restante la banci de peste 2.000 de miliarde de lei vechi, debitele ajungand la un nivel fara precedent.
Restantele la creditele contractate in judet au atins un nou record istoric in luna iulie, dupa ce mii de familii au ajuns in imposibilitatea de a-si achita ratele, iar estimarile pentru viitor sunt sumbre. Astfel, nivelul total al restantelor din judet a atins 209,2 milioane lei, un nivel record.
Potrivit datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei, cele mai mari restante sunt inregistrate la creditele in lei. Valoarea acestora, de 142,4 milioane lei, reprezinta 16,3% din totalul creditelor, de 872,5 milioane lei. Dupa acest criteriu judetul ocupa locul patru la nivel national dupa Bistrita, Galati si Suceava. In ce priveste restantele la creditele in valuta, acestea au o valoare de 66,8 milioane lei din totalul imprumuturilor de 872,8 milioane lei. La nivel national judetul este in a doua parte a clasamentului cu o pondere de 7,65% a restantele in volumul total al creditelor la o medie nationala de 10,9%.
90% dintre salariati au credite
In ultimul an restantele au crescut cu 15,5%, respectiv de la 176,8 milioane lei la 209,2 milioane lei. O cauza a acestei situatii a fost reducerea salariilor din sectorul bugetar cu 25%. Surse din piata bancara au declarat ca, la nivelul judetului, masura guvernamentala a influentat negativ indeplinirea obligatiilor fata de banci in contextul in care noua din 10 salariati au credite la banci, iar din 59.000 de angajati din vara anului trecut 28.000 erau bugetari. In cazul unor banci, imprumuturile acordate bugetarilor reprezentau 25% din totalul creditelor.
Renegocieri cu capcane
Initial s-a incercat renegocierea contractelor, bancherii oferindu-le clientilor o perioada de gratie de pana la sase luni in care ratele se reduceau cu 50% fata de valoarea normala, insa dupa aceasta perioada ratele cresteau mai mult si fata de valoarea dinaintea negocierii contractelor. „Bugetarii sunt o categorie importanta de clienti si din pacate reducerea veniturilor a insemnat si pentru noi o problema, insa am incercat sa gasim cele mai bune solutii chemandu-i la negocieri”, a declarat directorul unei sucursale bancare din judet.
La cresterea nivelului restantelor a contribuit si recesiunea economica ce a determinat inchiderea a peste 3.000 de firme in ultimii trei ani. Acest lucru a insemnat concedierea a sute de persoane si punerea acestora in imposibilitatea de a-si achita ratele catre banci.
Probleme cu creditele in franci
Bancherii atrag atentia ca pentru a evita riscul valutar, clientii ar trebui sa contracteze credite in moneda in care isi incaseaza veniturile. Aceste sfaturi nu au fost luate in considerare, iar unii oameni au ajuns in situatii disperate, in special din pricina creditelor in franci elvetieni.
Cele mai multe credite in moneda elvetiana au fost contractate in perioada 2007-2008, cand cotatiile monedei erau la jumatate fata de prezent. Astfel, in ultimii doi-trei ani, ratele la credite au crescut cu mai mult de 50% si din pacate pentru clienti cele mai multe credite contractate in aceasta moneda au fost pe o durata medie sau mare, respectiv credite imobiliare. Atractivitatea creditelor in moneda mentionata era data, pe langa cursul de schimb favorabil si de dobanzile mici.
Acum insa, cei mai multi dintre contractantii acestor credite au ajuns in imposibilitatea de a face fata ratelor.
Codasi la economii
Restantele mai mari de 30 de zile sunt raportate de banci la Biroul de Credit, iar titularul contractului nu mai poate contracta credite pe o perioada de patru ani.
Botosanenii sunt codasi la sumele economisite in banci, sumele fiind la jumatate fata de media nationala.
Potrivit statisticilor, disponibilitatile la vedere si depozitele la termen din judet ajung la o medie pe persoana de 426 euro, judetul fiind pe penultimul loc dupa Giurgiu, unde se inregistreaza o medie de 367 euro. La nivel national, valoarea medie individuala, care include atat depozitele, cat si disponibilitatile la vedere, este de 1.206 euro.
Cea mai mare valoare a sumelor detinute in banci se inregistreaza in Bucuresti cu o valoare de 4.000 de euro pe persoana.
Sursa: Monitorul de Botosani