Medicii de la Maternitatea Botoșani, epuizați de volumul de muncă și stresați de atitudinea unor pacienți. „Suntem aici să tratăm, nu să fim jigniți, agresați sau puși la zid”

Mai mulți medici din cadrul Secției de Obstetrică și Ginecologie din cadrul Spitalului Județean Botoșani se plâng din cauza volumului mare de muncă care îi aduce până la stadiul de epuizare, dar și de faptul că ajung să fie înjurați și jigniți de pacienți ori rudele acestora. Cel care a spart „gheața” și și-a spus of-ul în mod public, pe rețelele de socializare, este medicul Dorin Scladan. El a reacționat după ce o mămică a făcut o serie de acuzații „grave și nejustificate”, spune doctorul, la adresa medicilor de la maternitate.

Acuzațiile aduse nu doar că ne afectează reputația profesională, dar induc și o stare de neîncredere în rândul pacienților pe care îi servim cu devotament. Avem de toate – echipamente, medicamente, condiții. Dar ce folos, când atitudinea pacienților lasă de dorit? Medicii nu sunt servitori, spitalele nu sunt ringuri de luptă, iar respectul față de cei care salvează vieți pare să fi devenit o raritate. Suntem aici să tratăm, nu să fim jigniți, agresați sau puși la zid pentru un sistem pe care nici noi nu-l putem controla. Cât va mai dura până când respectul și încrederea vor deveni parte din tratamentul necesar pentru sănătatea tuturor? Suntem profund afectați de aceste afirmații, care nu reflectă realitatea și care ne pun într-o lumină nedreaptă. Fiecare dintre noi a ales această profesie din dorința sinceră de a ajuta și de a face o diferență în viețile oamenilor. Să fim acuzați pe nedrept și să ne vedem munca discreditată în spațiul public este o lovitură dureroasă pentru noi toți”, precizează medicul.

Medicul acuză că „altarul” din poarta maternității amplifică agresivitatea la adresa cadrelor medicale

Potrivit acestuia, cadrele medicale afectate de postările publice făcute de pacientă vor cere ca nemulțumirile sale să fie verificate și să se ia măsuri deoarece reacțiile acesteia produc „defăimare și prejudiciu de imagine”.

În plus, doctorul precizează că „altarul” de flori și lumânări din poarta maternității, ridicat în memoria Alexandrei, mămica moartă la 25 de ani în unitatea spitalicească, nu face altceva decât să amplifice agresivitatea pacienților și chiar a aparținătorilor acestora.

Mai mult, această agresivitate este amplificată de existența, la poarta maternității, a unui „altar” ridicat în urma unei situații tragice petrecute în maternitate în urmă cu aproximativ doi ani. Menținerea voită a acestuia, cu sprijinul autorităților locale, creează un climat de tensiune, generează un stres suplimentar atât pentru personalul medical, cât și pentru pacientele care se adresează unității noastre, afectând astfel siguranța și calitatea actului medical”, spune medicul.

Dorin Scladan este susținut și de alți medici ai Maternității, care susțin că au intervenții chirurgicale grele, sunt epuizați de muncă și în loc să se concentreze pe actul medical, sunt stresați de atitudinea unor pacienți.

„Nimeni nu are de câștigat din asta!”

„Suntem niște oameni epuizați de muncă, gărzi grele, intervenții chirurgicale grele, volum mare de activitate. În loc să ne concentram pe actul medical, trebuie să ne „risipim” în astfel de probleme! Păcat, deoarece, nimeni nu are de câștigat din asta!”, precizează Camelia Todică.

La rândul său, medicul Eugen Prăjinaru spune că nu există medic cu experiență care să nu aibă vreun pacient nemulțumit, dar problema este că sunt făcute reclamații „aberante sau caraghioase”.

„Toți am pățit astfel de neplăceri. Cei care nu au reclamații încă nu au experiență. După ce trec anii se adună pacienții și e imppsibil să nu ai un pacient nemulțumit. Problema e atunci când se fac reclamații aberante sau caraghioase”, precizează medicul Prăjinaru.

Nu este pentru prima dată când cadrele medicale din Spitalul Județean Botoșani, în special din cadrul Secției de Obstetrică și Ginecologie, se plâng de volumul mare de muncă, dar și de stresul la care sunt supuși din cauza atitudinii unor pacienți. După tragedia din cazul „Alexandra” valul de agresivitate a devenit tot mai puternic. Pe lângă jigniri și injurii, unii medici s-au confruntat chiar cu agresiuni fizice. Anul trecut, ruda unui pacient a intrat cu o toporișcă în maternitate și îl amenința pe medicul soției sale pentru că acesta a solicitat un consult psihiatric al acesteia.

Urmareste-ne pe Google News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *