Angajații vor putea primi zile libere plătite, în anumite situații. Dacă angajatorul refuză să aplice noile prevederi, în cazul în care ele intră în vigoare, poate fi pasibil de o amendă între 5.000 de lei și 10.000 de lei.
Codul Muncii 2025. Angajații agresați vor putea primi zile libere plătite
Codul Muncii 2025. Angajații care sunt victime ale violenței sau hărțuirii la locul de muncă vor putea primi zile libere plătite, dacă viața sau siguranța lor sunt puse în pericol și nu pot lucra de acasă, potrivit Capital.ro
Aceasta este o propunere de modificare a Codului Muncii, lansată de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale. Noua lege propune un articol (266/1) care spune că angajații care riscă să fie abuzați fizic sau hărțuiți pot cere să schimbe temporar locul sau tipul de muncă, dacă sunt de acord și dacă acest lucru se potrivește cu pregătirea lor profesională, asigurându-le siguranța și sănătatea.
Dacă nu se pot face aceste schimbări, iar angajatorul nu poate oferi posibilitatea de a lucra de la distanță, angajatorul va trebui să acorde zile libere plătite. Dacă angajatorul nu respectă aceste reguli, ar putea fi sancționat cu o amendă între 5.000 de lei și 10.000 de lei. Inspecția Muncii va fi responsabilă pentru monitorizarea și controlul respectării acestor reglementări.
Zile libere legale 2025
O altă informație utilă pentru angajații din România este legată de zilele libere de la stat de care se vor putea bucura anul acesta.
Anul 2025 include un număr generos de zile libere legale, programate astfel:
- 1 și 2 ianuarie – Anul Nou (miercuri și joi);
- 6 ianuarie – Boboteaza (luni);
- 7 ianuarie – Soborul Sfântului Ioan Botezătorul (marți);
- 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor (vineri);
- 18 aprilie – Vinerea Mare;
- 20 și 21 aprilie – Prima și a doua zi de Paști (ortodox și catolic);
- 1 mai – Ziua Muncii (joi);
- 1 iunie – Ziua Copilului (duminică);
- 8 și 9 iunie – Rusaliile (duminică și luni);
- 15 august – Adormirea Maicii Domnului (vineri);
- 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei (duminică);
- 1 decembrie – Ziua Națională a României (luni);
- 25 și 26 decembrie – Crăciunul (joi și vineri).
Executivul a decis recent ca 2 mai 2025 să fie zi liberă, care va fi recuperată pe 31 mai. Astfel, angajații din sectorul public vor beneficia de o minivacanță extinsă de patru zile în perioada 1 mai-4 mai.
Ce prevede legislația când vine vorba de zilele libere?
În Romania, angajatorii trebuie să acorde compensații salariaților care sunt nevoiți să lucreze în zilele de sărbătoare legală, precum plata unor sporuri sau acordarea unor zile libere în alte perioade.
Totodată, angajații din sectorul public beneficiază în mod frecvent de mai multe zile libere față de cei din sectorul privat datorită unor măsuri suplimentare stabilite de Executiv.
Urmareste-ne pe Google News