Lucrarile de reabilitare a Spitalului Judetean au inceput, de luni. Potrivit managerului Spitalului Judetean, Ovidiu Mimor, luni, s-a semnat ordinul de incepere a lucrarilor in prezenta celor doua firme care au castigat licitatia, Consiliul Judetean si cei doi diriginti de santier. Lucrarile au inceput pe tronsonul A a spitalului, cateva sute de bolnavi fiind mutati de pe o sectie pe alta. Ca sa incapa toti, conducerea spitalului a fost nevoita sa desfiinteze unele cabinete alte asistentilor, medicilor si chiar sali de mese. Ovidiu Mimor sustine ca bolnavii nu vor avea de suferit in urma derularii acestor lucrari.
„Nu vom restrictiona internarile in aceasta perioada, pentru ca este spital de urgenta. Tot ce este urgenta, acut si subacut se vor interna, iar cronicii programati pe liste de asteptare. Va fi fiecare bolnav cu patul lui. Sunt paturi suficiente. S-au desfiintat anumite sali de pansamente, sali de asistente, sali de sefi de sectii, unele sali de mese”, a spus managerul Spitalului Judetean.
Mimor sustine ca si tamplaria cladirii va fi schimbata cu termopan, chiar daca nu a fost inclusa in proiectul de reabilitare.
„Vom face si circuitele functionale. Vom face un lift exterior pentru alimente. Pentru tamplarie nu cunosc sursa de finantare, pentru ca Consiliul Judetean si-a luat angajamentul sa faca aceasta lucrare„, a mai spus Mimor.
Investitia presupune reabilitarea intregii cladiri, cu exceptia ambulatoriului de specialitate a spitalului. Lucrarile vor dura doi ani.
Lucrările de construcţie vor fi executate de asocierea dintre SC Elecroalfa Internaţional SRL Botoşani (lider) şi SC Victor Construct SRL şi sunt în valoare de 36.239.275 lei, la care se adaugă TVA de 8.697.426 lei. Proiectul ”Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Mavromati Botoşani” are o valoare totală de 61.099.129,20 lei, din care 48.355.471,93 lei reprezintă contribuţia Uniunii Europene şi a Guvernului României. În cadrul acestui proiect vor fi executate lucrări de amenajare, reabilitare şi dotare a Spitalului Judeţean.
Aceste lucrări de reabilitare se vor finanţate de Uniunea Europeană şi Guvernul României prin intermediul Programului Operaţional Regional 2007-2013,Axa Prioritară 3 “Îmbunătăţirea infrastructurii sociale”, Domeniul Major de Intervenţie 3.1 “Reabilitarea, modernizarea şi echiparea infrastructurii serviciilor de sănătate”.
Autoritate de Management pentru Programul Operaţional Regional 2007-2013 este Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, iar Organism Intermediar responsabil cu implementarea acestui program în Regiunea de Dezvoltare Nord-Est este Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est.
Obiectivul general al proiectului îl constituie îmbunătăţirea accesului populaţiei judeţului Botoşani la servicii medicale de calitate, la standarde europene, în scopul atingerii obiectivului european al coeziunii economice şi sociale.
Amenajarea, reabilitarea şi dotarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Mavromati Botoşani va conduce la următoarele rezultate:
- îmbunătăţirea calităţii serviciilor medicale oferite în cadrul spitalului.
- creşterea gradului de confort al pacienţilor internaţi.
- mărirea gradului de igienă şi a controlului microbian.
- creşterea gradului de protecţie la incendii.
- asigurarea accesibilităţii persoanelor cu handicap prin crearea de facilităţi şi respectarea exigenţelor specifice pesoanelor cu dizabilităţi.
- optimizarea cheltuielilor cu utilităţile.
- respectarea normativelor în vigoare privind siguranţa în exploatare, conservarea eneregiei, securitatea la incendii şi egalitatea de şanse.
„Este un proiect foarte important pentru judeţ care demonstrează preocuparea noastră faţă de sectorul de ocrotire al sănătăţii”, a declarat preşedintele CJ, Mihai Ţâbuleac. Consiliul Judeţean Botoşani implementează proiectul ”Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Mavromati Botoşani” în perioada 27 octombrie 2010 – 26 octombrie 2013.
“Suntem mândri că ne numărăm printre câştigatori, dar adevăraţii câştigători sunt de fapt cetăţenii judeţului Botoşani care vor putea beneficia de servicii de ocrotire a sănătătii de mai bună calitate” a mai spus Mihai Ţâbuleac.