Mii de apartamente din Botoşani au fost modificate fără avizul autorităţilor, în ultimele două decenii. Fără să-şi dea seama, din dorinţa de a câştiga mai mult spaţiu, proprietarii şi-au pus viaţa în pericol deoarece gradul de rezistenţă a imobilului a scăzut din cauza modificărilor. În cazul unui cutremur puternic situaţia ar deveni dezastruasă, având în vedere că specialiştii în construcţii apreciază că un sfert dintre locuinţele aflate în blocurile construite înainte de 1989 au suferit ample modificări.
Abia în ultimii ani autorităţile au luat în serios această problemă şi au început să-i sancţioneze pe cei care îşi dărâmă de capul lor pereţii din case, fără să solicite autorizaţie de construcţie şi expertiză a lucrării. Amenzile sunt cuprinse între 100 şi 100.000 de lei, dar chiar şi aşa unii riscă pentru a-şi demola pereţii consideraţi inutili.
Nu pot intra în locuinţe
„Nu putem şti cu exactitate câte apartamente au fost modificate pentru că nu putem verifica fiecare locuinţă în parte. Noi răspundem doar sesizărilor făcute din partea vecinilor care reclamă că se sparg pereţii dintr-un apartament al blocului unde locuiesc. Anual sancţionăm în jur de 150 de persoane pe baza acestor reclamaţii. Din păcate, nu putem intra într-o locuinţă privată dacă proprietarul nu este de acord să ne primească. Uneori, când avem informaţii că lucrurile sunt grave, că s-a modificat structura de rezistenţă, apelăm şi la Poliţie“, a declarat Viorel Ciobanu, şeful Inspectoratului de Stat în Construncţii din Botoşani.
Modificarea se poate face în baza unei autorizaţii şi a unui plan bine documentat. Aprobările se dau de către Serviciul de Urbanism al Primăriei, iar fiecare modificare este verificată la sânge de către arhitectul şef al oraşului, care poate da sau nu un aviz favorabil.
Teoretic, se pot face doar modificările cuprinse în autorizaţia de construcţie. Practic, după obţinerea documentului, fiecare locatar face ce-l taie capul pentru că cei de la Primărie nu au posibilitatea să mai verifice ce lucrări au fost executate în apartament. Pentru că toate aceste hârtii costă mulţi bani, extrem de puţini botoşăneni îşi scot autorizaţie când îşi fac modificări în apartament.
„Sunt şi oameni care înţeleg la ce risc se expun şi consultă un specialist atunci când îşi dărâmă un perete despărţitor din casă. De obicei, aceştia solicită şi autorizaţie şi sunt cu un grad de pregătire peste medie. Cei care consultă un maistru vor primi un răspuns de maistru. Din păcate, sunt mulţi care nu fac acest lucru şi mă rog la Dumnezeu să nu fi demolat vreo grindă de beton sau vreun stâlp de susţinere. Dacă au demolat doar un perete compartimental, situaţia este mai puţin gravă. Am dat şi noi zeci de amenzi, însă la inspecţie avem doi angajaţi pentru tot oraşul şi nu facem faţă să verificăm pe toată lumea“, a explicat Dan Sandu, arhitectul şef al oraşului. El precizează că locatarii sunt obligaţi să obţină autorizaţie de la Primărie pentru desfiinţarea oricărui perete, indiferent dacă este de rezistenţă sau nu.
70 de vile fără autorizaţie
O altă problemă este cea a caselor particulare ridicate fără autorizaţie. Primăria a indentificat în oraş peste 70 de vile construite fără autorizaţie pe terenuri pe care nu se puteau ridica locuinţe pentru că Planul Urbanistic General (PUG) nu prevede acest lucru. Cele mai multe case ridicate ilegal sunt în cartierul Tulbureni şi pe deal la Cornişa, în faţa CET-ului. În acest moment, demolarea lor este aproape imposibilă întrucât se poate face doar în baza unei hotărâri judecătoreşti rămasă definitivă şi irevocabilă şi după un proces ce poate ţine mulţi ani.
PUG modificat pentru vilele construite ilegal
Pentru că numărul acestor case este destul de mare, Primăria vrea acum să modifice PUG-ul astfel încât proprietarii să poată intra în legalitate şi să poată beneficia de utilităţi sau adresă la casă. „PUG-ul prevede doar principii elementare de dezvolatare a oraşului, nu dă soluţii. PUG-ul oraşului nu a mai suferit modificări din 1999, an în care au fost introduse în intravilan 600 de hectare de teren pentru construcţii. Toată lumea vrea acum, inclusiv primarul, să mărim această suprafaţă, însă după părerea mea nu este necesar aşa ceva. Densitatea populaţiei a scăzut pentru că mulţi ne pleacă din oraş“, a mai spus arhitectul şef.
Două săptămâni de dezbateri
Edilii spun că modificările vor fi supuse dezbaterii publice cel puţin 14 zile. „Noul PUG va prevede noi căi de acces la locuinţele construite în ultimii ani şi reţele de utilităţi pentru cei care nu au aşa ceva. Proprietarii caselor noi trebuie să înţeleagă că străzile vor fi amenajate pe terenurile lor, aşa că trebuie să stabilească cât cedează fiecare pentru că lăţimea minimă este cu tot cu trotuare de 10 metri. Până la modificarea lui vom avea cel puţin două săptămâni de dezbateri la care sunt invitaţi să participe toţi cetăţenii“, a precizat Dan Sandu.
Sursa: Adevărul