Ministerul Educației aduce noi schimbări. Câți elevi se pot înscrie într-o clasă de a IX-a

În anul școlar 2025-2026, numărul elevilor dintr-o clasă de a IX-a la liceele teoretice va fi de 26, și nu de 24, așa cum era prevăzut în ordinul publicat în Monitorul Oficial pe 16 ianuarie. Ministerul Educației a modificat oficial cifrele de școlarizare pentru liceu printr-un nou ordin emis la doar șase zile după cel precedent, fără a oferi o justificare sau a face un anunț public în acest sens.

Numărul elevilor, modificat după șase zile de la ultima decizie

Ministerul Educației a modificat numărul elevilor care poate fi admis într-o clasă de liceu, la doar șase zile după cel precedent, relatează Edupedu.

Reducerea numărului de elevi dintr-o clasă de a IX-a, de la 26 la 24, la profilurile real și uman din liceele teoretice, ar fi putut avea un impact semnificativ asupra procesului de admitere la liceu în anul școlar 2025–2026. Deși numărul de clase ar fi rămas același, scăderea numărului de locuri per clasă ar fi dus la o creștere a concurenței, în special la liceele bune, foarte căutate de elevi și părinți, potrivit Evenimentul Zilei

Noua metodologie pentru anul școlar 2025-2026

„Metodologia privind fundamentarea cifrei de școlarizare pentru învățământul preuniversitar de stat, evidența efectivelor de antepreșcolari/preșcolari și elevi școlarizați în unitățile de învățământ particular pentru anul școlar 2025-2026, aprobată prin Ordinul ministrului educației nr. 7.871/2024, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 35 din 16 ianuarie 2025, se modifică după cum urmează:

Art. 7. — Elaborarea proiectului planului de școlarizare pentru unitățile de învățământ preuniversitar de stat se realizează pe baza următoarelor criterii specifice obligatorii:

a) constituirea formațiunilor de studiu la educație timpurie, învățământ primar — clasele pregătitoare și I, învățământ gimnazial — clasele a V-a și a VI-a, în cadrul limitelor prevăzute de art. 23 alin. (1) din Legea nr. 198/2023, cu modificările și completările ulterioare;

b) constituirea formațiunilor de studiu la clasa a IX-a/a XI-a/anul I în învățământul de masă se realizează astfel:

(ii)  învățământ liceal cu frecvență (zi), filiera teoretică, din 26 de elevi;

(i)  învățământ liceal cu frecvență (zi), filiera tehnologică și învățământ profesional, din 24 de elevi;

(iii)  învățământ liceal cu frecvență (zi), filiera vocațională, profil sportiv, teologic, pedagogic, precum și învățământ liceal de artă, din 24 de elevi;

(iv)  învățământ liceal cu frecvență seral și frecvență redusă, clasa a IX-a, din 28 de elevi;

(v)  învățământ liceal cu frecvență seral, filiera tehnologică, clasa a XI-a, din 28 de elevi;

(vi)  învățământ terțiar nonuniversitar (postliceal și de maiștri), din 28 de elevi”, conform noului ordin.

Câți elevi pot fi într-o clasă de liceu

O clasă de liceu cuprinde, în medie, 22 de elevi, cu un minimum de 15 și un maximum de 26 de elevi. Începând cu anul 2025, clasele de a IX-a vor avea 26 de elevi. Totuși, cu derogare de la Inspectoratul Școlar, numărul poate fi extins la 28 de elevi, iar cu aprobarea suplimentară a Ministerului Educației, poate depăși 28 de elevi. Art. 139 – „(3) În situaţii excepţionale, bine motivate, în care transferul nu se poate face cu încadrarea în numărul maxim de beneficiari primari ai educației la grupă/formaţiunea de studiu, ISJ/ISMB poate aproba depăşirea efectivului maxim cu cel mult 2 beneficiari peste efectivul maxim, pe baza justificării din partea consiliului de administrație al unității de învățământ. Pentru situațiile excepționale în care se solicită depăşirea cu peste 2 beneficiari primari a numărului maxim de antepreşcolari/preşcolari/elevi la grupă/formaţiunea de studiu, aprobarea va fi dată de Ministerul Educaţiei, conform metodologiei în vigoare.”, se arată în ROFUIP.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *