Ce trebuie să știe toți românii care urmează să se retragă în curând din câmpul muncii. Cum poți verifica online vechimea acumulată, un factor important pentru a putea înțelege fluturașul de pensii
Pensia este un subiect care îi preocupă din ce în ce mai mult pe români. În ultima vreme, au avut loc multe schimbări, iar asta i-a făcut pe viitorii pensionari să își pună multă semne de întrebare.
În 2025, tuturor le va fi mult mai simplu să descopere vechimea acumulată. Răspunsul la una dintre cele mai frecvente întrebări se află doar la câteva click-uri distanță.
Pentru asta, tot ce trebuie să faci este să îți creezi un cont de utilizator pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice. După ce ai completat formularul respectiv, trebuie să te prezinți cu el și cu actul de identitate la orice casă locală de pensii. Ulterior, vor fi comunicați pe e-mail pașii pentru setarea parolei și pentru accesarea contului.
Codul Muncii este cadrul legislativ care definește cel mai bine vechimea în muncă. Astfel, conceptul de vechime în muncă reprezintă ”perioada cât o persoană a activat în calitate de angajat, indiferent de felul contractului de muncă și de modul de remunerare a muncii”.
Este important să se facă diferența între vechime în muncă și stagiu de cotizare. Cel din urmă se referă la perioada de timp în care s-au plătit toate contribuțiile sociale la stat. Pentru stagiul de cotizare se iau în considerare inclusiv perioadele în care cineva a muncit legale în statele europene.
Cum îți faci cont, cum afli online ce vechime ai
Pentru a-ți face un cont online unde poți afla ce vechime ai, trebuie să urmezi câțiva pași simpli. În primul rând, după ce intri pe www.cnpp.ro, apeși pe ”Autentificare”. Acolo, va trebui să introduci e-mail-ul și parola pe care aferente contului. După ce apeși ”Autentificare”, vei intra în cont. Acolo, în partea stângă, va apărea un meniu de unde va trebui să selectezi opțiunea ”Datele mele din sistemul public de pensii”.
Acel meniu va deschide la rândul lui o serie de opțiuni. Poți alege fie un document cu stagiile lunare de cotizare, fie unul cu stagiile anuale de cotizare. După ce ai selectat opțiunea dorită, tot ce trebuie să faci este să apeși ”Generează raport actualizat”. După ce ai solicitat documentul dorit, va trebui să aștepți câteva momente până când se va genera raportul. Acesta va fi disponibil în contul tău și vei fi notificat pe e-mail când este gata. Din cont, raportul poate fi descărcat în format PDF, potrivit Fanatik.
Cât vor plăti românii care vor să cumpere vechime pentru pensie, în 2025
În continuare, românii au la dispoziție varianta de a cumpăra vechime în muncă. Însă, având în vedere că a crescut salariul minim brut, aceștia vor trebui să scoată mai mulți bani din buzunar pentru a cumpăra vechime.
Persoanele care nu au cotizat la sistemul public de pensii pot plăti retroactiv contribuțiile sociale. Totuși, trebuie avut în vedere faptul că pot face asta doar pentru o perioadă de până la șase ani.
Potrivit cadrului legislativ, contribuția pe care trebuie să o cumpere românii se calculează raportat la salariul minim brut valabil la semnarea contractului cu casa de pensii. Contribuția reprezintă cota de 25% din salariul minim brut.
Românii care vor să cumpere vechime la pensie începând cu 1 ianuarie 2025 vor plăti cu 87.5 lei mai mult decât în trecut. Mai exact, vor scoate din buzunar 1.012,5 lei.
Cum afli cât și dacă ai contribuit la fondul de pensii. În funcție de lucrul acesta se calculează pensia pe care o primești
Conform Legii Pensiilor adoptate în decembrie 2023, stagiile de cotizare sunt calculate chiar dacă angajatorul nu a virat efectiv contribuțiile la pensii pentru angajat. Mai simplu spus, valoarea pensiei depinde de contribuția de 25%, care este calculată din salariul brut. Cu cât salariul este mai mare și perioada de contribuție mai lungă, cu atât pensia va fi mai consistentă.
Așadar, o persoană care a avut salariul mare și a contribuit cu sume importante se poate aștepta la o pensie mare. În acelați timp, cei care au lucrat pe salariu minim vor avea o surpriză neplăcută atunci când vor încasa prima pensie.
Pentru anul 2024, venitul minim prevăzut în contractul de asigurare socială a fost de 3.700 de lei, echivalentul salariului minim stabilit începând cu 1 iulie 2024. Astfel, contribuția minimă lunară datorată sistemului de pensii este de 925 de lei.
Totuși, informațiile furnizate de Casa de Pensii nu includ sumele exacte ale contribuțiilor. În schimb, acestea indică numărul stagiilor de cotizare, punctajul lunar și anual, precum și lunile și zilele lucrate.
alooo
cloud guvernamental asteptam si totul online
ce bulshit e asta…cica iti faci cont online…apoi te prezinti la ghiseu la casa de pensii..nu e singular exemplu…sint si alte institutii…