Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Botoșani (IȘJ) vor să renunțe la învățământul simultan din mai multe școli din județ. Bogdan Suruciuc, inspectorul general al IȘJ Botoșani, a declarat că în acest moment sunt nu mai puțin de 235 de clase de învățământ simultan în școli din mediul rural din județ, iar obiectivul este de a reduce pe cât posibil aceste clase, în anul școlar viitor, pentru un învățământ de calitate.
”Am discutat cu fiecare director, să reducem unde se poate. Sunt școli unde nu va mai exista deloc simultan, unde vom aduce elevii la centru. Prioritatea noastră este să reducem numărul de elevi și de clase la învățământul simultan în județul Botoșani și cu siguranță ne vom atinge obiectivul. În acest moment avem un număr de 235 de clase simultan, în mediul rural. Anul viitor ținta noastră este să reducem acest învățământ simultan pe cât posibil”, a declarat Bogdan Suruciuc.
Potrivit inspectorului general al IȘJ Botoșani, sunt clase în școli din rural chiar și cu 12 elevi. Desființarea claselor simultane se va face în localitățile în care există posibilități de transport și distanțe scurte până la școala de centru.
”Există situații în care chiar nu se poate din cauza transportului, a distanțelor foarte lungi și nu putem purta copiii de clasă pregătitoare, de 7 ani, 20 -15 km cu mașina doar să reducem acest învățământ simultan. Dar acolo unde se poate și avem posibilități și de transport ,și distanțe scurte, clar vom reduce acest învățământ simultan. Avem clase cu 12-13 elevi la simultan. Sunt 5 elevi de clasa I și 6 de clasa II sau a III”, a mai spus Bogdan Suruciuc.
95% dintre elevii care învață în simultan sunt, de fapt, niște oameni care își ratează orice șansă la o educație de bună calitate în viitor.
Aceste clase de simultan trebuie desființate, dacă este posibil, de ieri… Oricât de mult s-ar strădui un învățător sau un profesor să predea în simultan, oricâte pricepere și entuziasm ar acorda respectivul cadru didactic muncește aproape în zadar.
Guvernanți, nu vă gândiți doar la bani, puneți pe primul loc învățământul, apoi sănătatea și ordinea publică! Știm că sunteți, în mare parte, niște neica nimeni cu studii cel puțin îndoielnice, dar, vă rugăm, oferiți șanse reale măcar generațiilor care ne vor înlocui.
În școlile din mediul rural, o clasă dacă va avea, fie și doi-trei elevi, trebuie înființată și finanțată. Altfel, analfabeți scrie pe acei elevi!