Guvernul României a emis anul trecut un aviz favorabil pentru modificarea valabilității permiselor auto, vizând în special persoanele vârstnice. Această inițiativă legislativă, ulterior adoptată de Senat, introduce modificări semnificative care privesc valabilitatea permiselor de conducere în funcție de vârsta șoferilor. Deși legea nu este încă în vigoare, dezbaterile continuă în Camera Deputaților, care este for decizional.
În prezent, valabilitatea unui permis auto în România este de 10 ani pentru toate categoriile de șoferi. Proiectul de lege adoptat de Senat propune însă reducerea acestui termen pentru anumite categorii de vârstă. Conform noii inițiative, pentru persoanele care au împlinit 80 de ani, valabilitatea permisului auto va fi redusă la doar 2 ani, scrie capital.ro.
Valabilitatea unui permis auto va fi limitată la 5 ani
În cazul șoferilor cu vârste de peste 70 de ani, valabilitatea permisului auto va fi limitată la 5 ani, aplicabilă vehiculelor din categoriile AM, A1, A2, A, B, B1 și BE.
Șoferii care au vârsta sub 70 de ani nu vor fi afectați de aceste schimbări. Astfel, pentru aceștia, valabilitatea permisului auto ar putea fi chiar extinsă, noua lege propunând un termen de 15 ani pentru aceleași categorii de vehicule. Această modificare vine în întâmpinarea cerințelor de simplificare administrativă, dar în cazul vârstnicilor, este justificată de preocupările legate de siguranța rutieră.
„Valabilitatea administrativă a permiselor de conducere de toate categoriile deținute de persoane cu vârsta de 80 de ani şi peste această vârstă este de 2 ani. Valabilitatea administrativă a permiselor de conducere eliberate pentru vehiculele din categoriile AM, Al, A2, A, B, Bl şi BE, deţinute de persoane cu vârsta de 70 de ani şi peste această vârstă este de 5 ani”, se precizează în legea adoptată de Senat.