După un infarct miocardic și un accident vascular cerebral complicat cu o paralizie pe partea stângă, un profesor din Botoșani, Luigi Ionescu, a reînvățat să meargă la Spitalul de Recuperare Medicală Arcadia din Iași. Procesul de recuperare a fost adaptat continuu, astfel încât Luigi să obțină cele mai bune rezultate în cel mai scurt timp posibil.
„Am suferit un accident vascular cerebral care mi-a dat viața peste cap. Singurul lucru bun este că am rămas în viață”, spunea cadrul didactic.
Luigi a încercat să găsească soluții în mai multe spitale, dar nu i s-au dat șanse de reușită din cauza complicațiilor AVC-ului pe care îl suferise. Luigi era imobilizat la pat, greu deplasabil, doar cu ajutorul tărgii și al salvării, și suferea și de o spasticitate severă, care nu permitea mobilizarea membrelor. Activitatea musculară era inexistentă, iar capacitatea cognitivă și emoțională erau de asemenea afectate
De la imobilizare totală la primii pași în Spitalul de Recuperare Medicală Arcadia din Iași
Deși era imobilizat total în momentul internării în Spitalul de Recuperare Medicală Arcadia, Luigi a reînvățat să facă primii săi pași, iar la externare își câștigase deja autonomia. Rezultatele au început să se vadă treptat-treptat. Mai întâi, Luigi s-a ridicat la marginea patului, apoi a reușit să se ridice în picioare și să facă primii pași.
În Spitalul de Recuperare Medicală Arcadia din Iași, Luigi a avut șansa de a avea un plan individualizat de recuperare medicală care a inclus, preponderent, recuperarea asistată robotic. Sistemul Erigo a fost utilizat pentru stabilizarea sistemului hemodinamic în timpul verticalizării, iar sistemul Lokomat – pentru creșterea vitezei în ciclul de mers și a rezistenței musculare. De-a lungul terapiei, a dobândit o scădere a spasticității evidente datorită sistemului Vibramoov. Recuperarea motorie a fost facilitată de stimularea electrică funcțională și kinetoterapie clasică.
60-70% dintre pacienții cu AVC își pot redobândi independența funcțională, reluându-și activitatea de zi cu zi atunci când urmează planuri individualizate de tratament care includ tehnologia robotizată. În Spitalul de Recuperare Medicală Arcadia din Iași, statistica este chiar mai favorabilă, pacienții internați pentru recuperare după AVC, obținând rezultate foarte bune, cu extinderea autonomiei.