Patru companii din Botoşani, pe o listă neobişnuită a companiilor româneşti competitive din sectoare strategice

foto: business-academy.ro

Patru companii din Botoşani au fost incluse de Banca Naţională a României (BNR) pe o listă neobişnuită a companiilor competitive cu capital autohton din sectoare strategice. Specialiștii BNR au identificat 167 de companii cu capital autohton, din trei sectoare considerate strategice, firme care au demonstrat că au un nivel mai ridicat de competitivitate. Printre acestea se află şi societatea comercială Doly-Com Distribuţie SRL, patronată de Iulian Căzăcuţ, societatea comercială Electro-Alfa Internaţional SRL, patronată de Gheorghe Ciubotaru, societatea comercială Dadycom SRL, patronată de Ştefan Tipu, dar şi Comcereal SA, firmă controlată de omul de afaceri gălăţean Marian Andreev.

Cele trei sectoare strategice sunt: securitatea alimentară, securitatea energetică și schimbarea structurală a economiei către una cu valoare adăugată superioară. Specialiștii BNR punctează că aceeași metodologie poate fi aplicată pentru a identifica firme competitive și în alte sectoare ale economiei locale.

Lsta a fost făcută la jumătatea anului 2023 în cadrul Comitetului Național pentru Supravegherea Macroprudențială (CNSM) și ea a fost trimisă și la guvernul de atunci, pentru a lua în considerare atât criteriile care au stat la baza evaluării competitivității companiilor cu capital autohton, cât și baza de lucru la o strategie care să stimuleze dezvoltarea unor astfel de companii.

La Secțiunea A, care include ompanii care pot contribui la asigurarea securității alimentare, apar Doly Com Distribuţie SRL, pe locul 15, Dadycom SRL pe locul 16, ambele activând în domeniul prelucrării şi conservării cărnii, iar pe locul 44 apare Comcereal SA, firmă specializată în cultivarea cerealelor.

La Secțiunea C, care include companii care pot contribui la modificarea structurii economiei înspre una cu valoarea adăugată mai ridicată, apare Electro-Alfa Internaţional SRL specializată în fabricarea aparatelor de distribuţie şi control a electricităţii.

Pentru identificarea celor mai competitive companii cu capital autohton, au fost utilizate următoarele criterii:

1. Capital majoritar autohton (privat sau stat), conform situațiilor raportate de ONRC.

2. Cifra de afaceri a fost mai mare de 100 milioane lei în ultimul exercițiu financiar

3. Nu înregistrează credite neperformante la bănci.

4. Nu înregistrează capitaluri sub limita reglementată prin Legea nr. 31/1990 privind societățile comerciale, republicată, cu modificările și completările ulterioare, în toate din ultimele 5 exerciții financiare, iar activele nete (active totale din care se scad datoriile pe termen lung, datoriile pe termen scurt și venituri în avans) sunt pozitive în aceeași perioadă.

5. Rentabilitatea activelor (ROA, eng. return on assets), calculată ca raport între profitul net și valoarea activelor totale, a fost mai mare de 2 la sută în cel puțin 3 dintre ultimele 5 exerciții financiare.

6. Gradul de îndatorare (calculat ca datorii/capital, eng. debt-to-equity) a fost mai mic de 2,5 (250 la sută) în cel puțin 3 dintre ultimele 5 exerciții financiare.

7. Numărul de salariați a fost mai mare de 20 în ultimul exercițiu financiar.

Urmareste-ne pe Google News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *