Programul Casa Verde. Administrația Fondului pentru Mediu va oferi sprijin financiar de 30.000 de lei pentru fiecare beneficiar care îndeplinește anumite criterii. Mircea Fechet a anunțat, de asemenea, planul de lansare a unui program destinat înlocuirii bateriilor, care va funcționa în paralel cu inițiativele legate de panourile fotovoltaice.
Programul Casa Verde. Toate schimbările din 2025
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat planuri pentru un program Casa Verde dedicat exclusiv înlocuirii bateriilor. Acesta va fi complementar inițiativelor existente pentru instalarea panourilor fotovoltaice. Prin intermediul unui program susținut financiar de stat, beneficiarii proiectelor anterioare vor avea posibilitatea să înlocuiască bateriile utilizând fonduri proprii.
„Ne propunem să finanțăm în continuare baterii, acumulatori, pentru că am constatat că acest tip de investiții ajută și mai mult românii. La fel cum ne gândim și la acei români care în trecut au instalat panouri fotovoltaice, dar nu și-au permis sau nu exista tehnologia necesară la momentul respectiv. Ne gândim și la ei pentru un program dedicat stocării”, a declarat ministrul Mircea Fechet.
Cuantumul finanțării se va face după stabilirea bugetului
De asemenea, ministrul a precizat că valoarea finanțării va fi stabilită în urma aprobării bugetului: „Discuțiile privind finanțarea și cuantumul finanțării le vom face ulterior aprobării bugetului. Este cert că prețul panourilor solare în ultimii 10 ani, dacă ne uităm, a scăzut considerabil și același trend îl putem observa și la acumulatori. Asta înseamnă că până la urmă va trebui să corelăm cuantumul finanțării cu prețul per kilowatt”, declară ministrul Mediului.
Fechet: Acest program se adresează tuturor persoanelor din România
Ministrul Mircea Fechet a explicat modificările planificate pentru programul Casa Verde în 2025, menite să asigure o accesibilitate mai mare pentru populație și să evite epuizarea fondurilor imediat după deschiderea înscrierilor.
„Eu cred că acest program se adresează tuturor persoanelor din România, nu doar celor care pot să-i scrie o cerere de finanțare, cu atât mai mult cu cât s-ar putea ca reducerea facturii la curent să fie cu atât mai bine venită în cazul unor categorii care poate nu se descurcă atât de bine cu cu laptopul, motiv pentru care ceea ce pot să vă spun este că în cazul programului Casa Verde 2025, vom încerca să găsim o metodă prin care românii să aibă un tratament cât de cât egal, în care să să putem să să nu închidem programul în secunde. Și spun eu că o să reușim să găsim o soluție. Sunt mai multe metode. Una dintre ele vizează o distribuție aleatorie a dosarelor câștigătoare. Alte metode se referă la cuantumul cofinanțării. Alte metode se referă la anumite tipuri de aplicații informatice care sunt sigure din punct de vedere al conectării lor la știu eu tot felul de dispozitive care ar putea precompleta anumite câmpuri. Sunt mai multe soluții tehnice, însă ceea ce-mi propun este să nu transformăm și Casa Verde 2025 într-un concurs național de abilități din acestea informatice, de tastare”, a mai declarat ministrul la Antena3.
AFM acordă treizeci de mii de lei fiecărui beneficiar
Laurențiu Neculaescu, președintele AFM, a anunțat că beneficiarii programelor anterioare Casa Verde Fotovoltaice vor avea posibilitatea să-și instaleze baterii de stocare pe cont propriu, fără a mai solicita finanțare directă de la Administrația Fondului pentru Mediu.
AFM va oferi o finanțare de 30.000 de lei pentru bateriile care îndeplinesc condițiile specifice: o capacitate de stocare de minimum 5 kilowați-oră, o garanție de cel puțin 5 ani și o durată de viață de cel puțin 5.000 de cicluri de încărcare și descărcare, noteaza Financiarul.