Bonul fiscal la plata cu cardul a devenit opţional. Comercianţii vor da dovada plăţii doar dacă clienţii o vor cere. Experţii spun spun că măsura înseamnă mai puţin timp de stat la casele de marcat şi o metoda mult mai ecologică de a face comert. Deşi legea este în vigoare, va mai dura un timp până se va aplica. Softurile caselor de marcat trebuie modificate.
Fără bon fiscal, vom avea nevoie de extrasul de cont pentru a returna cumpărăturile. Aici ar putea apărea primele probleme.
„În extras apare suma, nu apare definirea produsului. Și atunci probabil că o să fie niște cozi, lumea o să aștepte„, spune Velin Ganev, distribuitor case de marcat, potrivit Observator
„Fiecare tranzacție după cum știm are un număr de referință. Probabila acesta va fi modul prin care vom reuși să identificăm. Momental totul este în teste, suntem în perioada de adaptare„, spune Andrei Antonescu, director marketing lanţ magazine alimentare.
Majoritatea clienţilor lasă şi acum bonul fiscal la casele de marcat.
„Nu îl luăm pentru că oricum îl aruncăm după aceea„, spune un client.
„Când plătesc cu cardul nu neapărat pentru că pot verifica pe telefon tranzacția, dar când plătesc cash da„, spune un alt client.
Bonul fiscal va fi eliberat doar la cerere abia la vară. Mai sunt de făcut corecţii tehnice.
„O metodă nouă prin care să introducem să zicem tipărire la cerere ar însemna să se modifice cu totul fucționarea caselor de marcat. Ce se întâmplă în cazul în care nu are bani pe card clientul, cum se revine înapoi și cum se va tipări bonul?”, spune Velin Ganev, distribuitor case de marcat.
Schimbarea ar putea aduce, însă, beneficii şi pentru cumpărători, şi pentru comercianţi.
„Timp redus pentru consumatori la casele de marcat, plus, este o metodă mult mai eologică de a face comerț„, spune Andrei Antonescu, director marketing lanţ magazine alimentare.
În România sunt înregistrate 800.000 de case de marcat care vor fi modificate pentru aplicarea legii.