Proiecție de gală la Cinema Unirea. Cel mai apreciat film românesc: „Enescu, jupuit de viu”

Filmul – Enescu, jupuit de viu  revine la Cinema Unirea într-o proiecție de gală.  După ce proiecția anterioară a fost sold out, Cinema Unirea readuce pe marele ecran primul film artistic despre viața și creația lui George Enescu. Filmul va putea fi văzut pe 6 februarie de la ora 18.00.

„ENESCU, jupuit de viu”, cel mai premiat film românesc, ajunge la Festivalul Internațional de Film de la Jaipur, în cursa pentru cel mai bun lungmetraj.  Filmul „ENESCU, jupuit de viu”, regizat de Toma Enache, continuă să uimească prin succesul său global, devenind cel mai premiat film românesc al anului 2024.

După o serie de premiere și recunoașteri internaționale, filmul a fost selectat în programul oficial al celei de-a 17-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Jaipur, India (JIFF), care va avea loc între 17 și 22 ianuarie 2025,  fiind singurul film românesc în competiția pentru cel mai bun lungmetraj.

Lansarea filmului „ENESCU, jupuit de viu” a fost nu doar un moment de mare satisfacție ci și o călătorie emoționantă alături de toți cei care au ales să vizioneze filmul. Succesul în cinema și la festivalurile internaționale este rezultatul muncii intense a întregii echipe. Premiile câștigate și aprecierile primite până acum sunt, fără îndoială, o validare a eforturilor noastre de a crea un film care să rămână în memoria spectatorilor și să genereze o reflecție profundă asupra poveștii de viață a unuia dintre cei mai mari compozitori ai lumii, George Enescu.

Premiere și recunoașteri internaționale. De la lansarea sa, filmul a parcurs un traseu impresionant, astfel:

  • Premiera mondială la a 17-a ediție a International Sound & Film Music Festival – ISFMF Croația, unde a câștigat trofeul pentru Cea mai bună muzică originală de film semnată de Sebastian Androne Nakanishi.
  • Premiera americanăla Los Angeles, în cadrul celei de-a 27-a ediții a ARPA International Film Festival, unde regizorul Toma Enache a fost distins cu premiul Outstanding Achievement in Filmmaking ( Realizari Remarcabile in Cinematografie).
  • Premiat în Veneția, unde regizorului Toma Enache si lui Stefano Nicolao, cel care a semnat costumele, li s-a decernat „Premio Cultura”, in cadrul evenimentului cultural „Leoni, Gattopardi di Sicilia”, organizat sub patronajul Comisiei de Cultură a Camerei Deputaților din Italia și al Consiliului Internațional al Dansului UNESCO.
  • Premiera franceză la Monaco, unde filmul a câștigat Tofeul Angel Film Awards pentru Cel mai bun film.

 

Premii internaționale. Filmul a fost selectat și a câștigat peste 37 de premii la festivaluri de prestigiu, printre care:

  • ARPA International Film Awards (Los Angeles)
  • Angel Film Awards (Monaco)
  • Festivalul Internațional de Film de la Girona (Spania)
  • Festivalul Internațional de Film de la Salerno (Italia)
  • Festivalul Internațional de Film – Premiile Afrodita de Aur (Cipru)
  • Five Continents International Film Festival (Venezuela)
  • Festivalul Rome Prisma Film Awards (Italia)
  • Festivalul Internațional de Film de Artă de la Atena (Grecia)
  • European Cinematography Awards (Olanda)
  • Festivalul de Film de la Florența (Italia)
  • Festivalul Internațional de Film BRIDGES, Corinthia Peloponnese  (Grecia)
  • British Film Awards (Marea Britanie)

 

Un film care continuă să inspire. Impactul filmului „ENESCU, jupuit de viu” a impresionat nu doar la festivaluri internaționale, ci a emoționat și publicul din sălile de cinema de acasă. Criticii de film au apreciat atât povestea emoționantă, cât și interpretarea remarcabilă a actorilor.

  • Gustavo Coletti, Times of Cinema: „Este greu de găsit în cinematografia modernă atât de mult respect pentru spiritul narațiunilor clasice… Toma Enache nu face compromisuri în căutarea excelenței.”
  • Festivalul Internațional de Film Independent de la Roma: „Cu detalii de epocă recreate cu meticulozitate, ‘ENESCU, jupuit de viu’ este o meditație asupra rezilienței sufletului uman și a sacrificiilor artistului.”
  • Adrián Pérez, critic de film:„În realizarea acestui portret magistral al unuia dintre cei mai mari artiști ai României, Toma Enache nu numai că a onorat moștenirea lui Enescu, dar a creat o operă care merită să stea cu mândrie alături de cele mai bune filme europene contemporane. Filmul ne amintește de ce avem nevoie de artă, chiar dacă ne arată prețul teribil pe care trebuie să-l plătească unii pentru a o crea.”
  • Marina Roman, critic de film:„Un film ca un punct de lumină în întunericul, nu doar cultural, care ne invadează.”
  • Emil Călinescu, blogger:„Pentru mine este cel mai bun film văzut anul acesta și printre cele mai bune filme românești care s-au făcut vreodată.”

 

Este fascinant să vedem cum „ENESCU, jupuit de viu” a reușit să ajungă la inima unui public divers, provocând nu doar o reacție emoțională, dar și o dorință de a căuta răspunsuri și de a-l înțelege mai bine pe omul și geniul Enescu. Succesul la festivaluri și premiile obținute sunt o recunoaștere a acestui impact, dar poate cea mai mare realizare rămâne faptul că am reușit să atragem atenția asupra unui compozitor de geniu, despre care trebuie să discutăm și să-l onoram în mod constant. Mulțumim publicului care a răspuns cu entuziasm, filmul fiind vizionat în peste 54 de premiere de gală în toată țara, de mai mult de 25.000 de spectatori.

 

Turneul național continuă sub egida „ENESCU70”

Începând cu 25 ianuarie 2025, la Ateneul Român din București va debuta seria de proiecții speciale dedicate aniversării a 70 de ani de la plecarea în stele a compozitorului George Enescu. Această serie va continua pe tot parcursul anului 2025, în toată țara și în întreaga lume, aducând un omagiu unuia dintre cei mai mari artiști români.

 

Mesajul regizorului Toma Enache: „Ceea ce ne bucură cu adevărat este impactul pe care îl are filmul asupra publicului. Am avut parte de reacții extrem de puternice și sincere din partea spectatorilor, care nu doar că au fost emoționați de povestea de viață a lui Enescu, dar au simțit și nevoia de a discuta despre temele atinse în film. Reacțiile spectatorilor, atât la nivel local, cât și internațional, ne confirmă că am reușit să dăm naștere unei povești care rezonează profund cu experiențele și trăirile oamenilor de pretutindeni. Aceasta este, pentru noi, dovada clară că ENESCU, jupuit de viu, nu este doar un film, ci și o invitație la o discuție mai amplă despre pasiune și iubire, dar și despre artă și sacrificiu. Așteptăm publicul și la viitoarele noastre proiecții în țara și în străinătate, pentru a-l onora împreună pe acest compozitor uriaș, care a pus România pe harta muzicală a lumii”.

 

Urmareste-ne pe Google News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *