Chist ovarian gigant de 6 kg, operat cu succes la Arcadia

Dr. Lucian Ambrosie, medic primar Chirurgie generală, Arcadia

O pacientă în vârstă de 75 de ani, din mediul rural, s-a prezentat la Spitalul Multidisciplinar Arcadia pentru un consult chirurgical, acuzând creșterea în volum a abdomenului, dureri în partea superioară și mijlocie a acestuia și încetinirea tranzitului intestinal (constipație). Prezentarea la chirurgie fusese amânată, întrucât simptomatologia a fost pusă pe seama altei patologii, pacienta fiind cunoscută cu gastrită.

 

La momentul examinării, abdomenul era evident mărit în volum. La palpare se putea simți prezența unei formațiuni de consistență fermă, neregulată, ce ocupa aproape întregul abdomen, aria respectivă fiind mată la percuție, ceea ce indica prezența de lichid sau consistență solidă.

Din analize s-a remarcat prezența unei anemii moderate, fără alte modificări, iar consultul cardiologic nu a constatat probleme deosebite.

S-a decis efectuarea unui examen CT, care a decelat prezența unei formațiuni voluminoase chistice cu probabilitatea de a fi apartenentă la ovarul drept, cu dimensiuni de 36/24/18 cm, ce determina deplasarea în sus a stomacului și colonului transvers, fără a se putea exclude aderarea la acestea.

 

În aceste condiții, s-a stabilit necesitatea intervenției chirurgicale, fiind propusă calea de abord deschisă pentru a facilita extragerea formațiunii și desprinderea în siguranță a acesteia din aderențele cu stomacul și colonul. Intervenția a durat aproximativ 60 de minute și s-a realizat fără a deschide și împrăștia conținutul chistului și fără alte incidente intraoperatorii. Concomitent a fost îndepărtată și trompa dreaptă. Chistul a fost apoi cântărit și avea 6 kg.

După operație, pacienta s-a recuperat destul de repede, s-a dat jos din pat și a început să mănânce chiar din ziua următoare, descriind o senzație de eliberare. De altfel, simptomele preexistente s-au remis rapid, contribuind la îmbunătățirea evidentă a calității vieții.

 

Formațiunea a fost analizată la laboratorul de anatomie patologică, care a concluzionat că este un chistadenom mucinos ovarian. Acesta nu este o tumoră canceroasă, iar „mucina” este produsul stratului de țesut care tapetează chistul la interior și are aspect de fluid gros, gelatinos.

Evoluția ulterioară a fost una bună, cu cicatrizarea plăgii și reluarea activităților casnice.

 

Chistadenomul mucinos ovarian

Chistadenomul mucinos ovarian este o tumoră ovariană benignă (necanceroasă), unul dintre cele mai întâlnite tipuri de chisturi ovariene și apare în general la femeile în perioada reproductivă, dar poate apărea și în postmenopauză.

Are forma unui balon cu lichid, de obicei compus din mai multe compartimente umplute cu substanța gelatinoasă caracteristică – mucina. Se poate dezvolta foarte mult, ajungând la dimensiuni de până la 40 cm și greutate de câteva kilograme. Cele mai voluminoase chisturi raportate în literatura medicală au avut greutatea de 40-50 kg.

Chiar dacă nu sunt canceroase, chisturile mucinoase ovariene nu sunt lipsite de complicații, de la simptome ușoare de disconfort până la dureri importante abdominale/pelvine sau chiar ruptură spontană cu eliberarea în cavitatea abdominală a conținutului gelatinos.

Se pot pune în evidență atât prin exemenul clinic (în cazul chisturilor voluminoase), cât și prin investigații imagistice precum ecografie, CT, RMN. În orice caz, diagnosticul de certitudine se stabilește după îndepărtarea acestuia și analiza la microscop (examen anatomopatologic).

 

În concluzie, chistadenomul mucinos ovarian este o tumoră benignă care necesită intervenție chirurgicală, având în vedere potențialul de a genera simptome abdominale importante.

Pentru programări, pacienții au la dispoziție numărul de telefon 0232 920, Call Center Arcadia.

www.arcadiamedical.ro

 

Urmareste-ne pe Google News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *