Astăzi începe emisiunea de titluri de stat „Tezaur”, cu dobânzi record. Nu există o sumă minimă pentru investiție

Statul vrea să facă rapid rost de bani și se împrumută, din nou, de la populație. De luni, Ministerul de Finanțe începe un nou program prin care pune în vânzare titluri de stat de un leu, fiecare.

Cei care au economii și vor să învestească primesc dobânzi de peste 7% pe an, mult mai mari decât la bănci.

Ediția din 2025 începe pe 13 ianuarie și se va încheia la începutul lunii februarie, timp în care românii care au bani pot cumpăra titlurile de stat, denumite Tezaur, în valoare de un leu fiecare.

Pentru aceste titluri NU există o sumă minimă pentru a învesti, iar dobânzile oferite în acest an sunt unele record. Așadar, dacă aveți niște economii și vreți să puneți banii deoparte, pentru un an – o să primiți o dobândă de 7%, pentru trei ani – dobânda este de 7,5%, iar pentru cinci ani ajunge la 7,8%. Este o investiție considerată fără riscuri, iar veniturile obținute nu vor fi impozitate.

De exemplu, dacă învestiţi 10.000 de lei în titlurile de stat Tezaur, după un an o să câştigaţi 700 de lei. Pentru aceeași sumă, dar la cea mai mare dobândă, venitul suplimentar ajunge la aproximativ 4.000 de lei.

Pragurile impuse de stat oferă de departe câștiguri mult mai bune prin comparaţie cu băncile, unde cea mai mare dobândă abia ajunge la 7%. În mod normal, băncile trebuie să aibă oferte mai generoase, care să acopere prima de risc. În plus, în cazul depozitelor bancare, există comisioane și impozit de plătit.

Comparativ cu depozitele care pot fi făcute rapid în aplicația bancară instalată pe telefon, titlurile de stat pot fi cumpărate online doar dacă aveți cont personal pe site-ul ANAF. Altfel, trebuie să mergeţi la sediile Trezoreriei Statului sau la oficiile poștale.

Ministerul Finanțelor a lansat și un ghid cu informații utile pentru cei care vor să economisească.

Anul trecut, de exemplu, doar pentru programul TEZAUR, în 10 emisiuni derulate, au investit peste 240.000 de persoane, iar suma totală cu care acești oameni au împrumutat statul a depășit 12 miliarde de lei.

Christian Năsulea, profesor de economie mondială: „România nu are o problemă de finanțare, pentru că la nivelul de încredere în stabilitatea situației politice și economice de la noi din țară, în acest moment care este un nivel foarte scăzut de încredere, nivelul scăzut de încredere corelat cu aceste oferte pe care le face statul român prin emisiunile de titluri de stat – fac să fim o țară foarte lesne finanțabilă în aceste condiții. Finanțarea e scumpă pentru că aceşti bani trebuie plătiţi – dar acesta este unul dintre motivele pentru care nu avem o problemă cu asigurarea finanțării pentru deficitul uriaș pe care l-am avut și pe care îl vom avea foarte mare și anul acesta.”

Potrivit datelor de la Finanțe, 2024 s-a încheiat cu un deficit uriaș, de aproximativ 8,7%, iar pentru acest an, ținta este de șapte procente, potrivit ProTV

Urmareste-ne pe Google News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *