Muzeul Județean Botoșani găzduiește, în spațiul Colecției de Artă, în perioada 9-26 ianuarie 2025, expoziția intitulată „Emoții în zbor”, a artistei vizuale Ioana Gina Poleac.
Beneficiind de o formare artistică ale cărei baze au fost puse în cadrul Liceului de Artă „Ștefan Luchian” Botoșani, Ioana Poleac și-a continuat drumul spre împlinirea prin artă absolvind secția Artă Murală a Facultății de Arte Vizuale și Design din Iași, ceea ce-i va permite ca, între 2014-2021, să se dedice acestui domeniu, specializându-se în tehnicile și tehnologiile necesare realizării mozaicului artistic și religios și în tehnica picturii pe sticlă fuzionată, în calitate de coordonator de echipă în atelierul Mozaic Donart din Bacău.
Chiar dacă, începând din 2023, și-a orientat cariera înspre protejarea patrimoniului cultural, ocupând postul de conservator de bunuri culturale la Muzeul Județean Botoșani, artele vizuale au continuat să reprezinte un mod de viață și de exprimare, pasiunea și talentul artistei fiind recunoscute și apreciate de public și de specialiști, nu doar prin participări multiple la expoziții colective, ci și prin câștigarea a numeroase premii și distincții: premiul II la Olimpiada de Arte Vizuale, Arhitectură și Istoria Artelor, etapa națională, secția Artă Monumentală, Târgoviște, 2011; premiul I la concursul de fotografie Grand Hotel Traian, Iași, 2016; premiul I la concursul Can Pack Design, organizat de Can Pack Romania, București, 2018; premiul pentru cel mai talentat artist în devenire, oferit de Ambasada Republicii Armenia în România, în cadrul concursului de pictură ,,Andronic Țăranu”, Botoșani, 2021; trofeul categoriei, secțiunea Arte Vizuale, la Festivalul Național de Interpretare și Creație ,,Dragobete pupă fete”, ediția a IV-a, organizat de Centrul Educațional ,,Micul Picasso”, Ploiești, 2022 etc.
Într-o perioadă de finalizare, de sedimentare a căutărilor și interogațiilor, spre a lăsa loc uneia a maturizării artistice, Ioana Gina Poleac aduce în fața publicului prima ei expoziție personală, „Emoții în zbor”, care se constituie într-o transpunere „în mod inconștient a emoțiilor în propriul limbaj”, ajutând-o mereu „să elibereze ceea ce uneori a fost prea mult pentru a simți”. Cuprinzând lucrări realizate în tehnică mixtă, pictură în acrilice și mozaic din sticlă pigmentată, expoziția ilustrează, după cum precizează artista însăși, „căutările mele în direcția reprezentării ideii de zbor. Reprezentat inițial sugestiv, prin aripi, iar mai apoi prin păsări ce se înalță înspre infinitul văzduhului, zborul reprezintă pentru mine eliberarea de constrângeri și dorința de evoluție în această lume a posibilităților infinite”.
Vernisajul va avea loc pe 11 ianuarie 2025, începând cu ora 11.00. Invitatul special va fi psihoterapeutul Mihaela Cristina Puciu, cea căreia Ioana consideră că îi datorează înțelegerea în profunzime a propriilor emoții, reflectate în lucrările etalate.
Curatoriată de Liviu Șoptelea, expoziția va fi prezentată de Maria-Laura Tocariu. Ambianța artistică va fi potențată de minirecitalul de vioară susținut de Cezara Ariciuc.
În zilele de 18-19 și 25-26 ianuarie, în încercarea de a transmite publicului entuziasmul care i-a însoțit călătoria de cunoaștere și descoperire a mozaicului, artista va organiza ateliere de creație dedicate adulților, cărora le va propune realizarea unor lucrări de mozaic folosind diverse tipuri de materiale din sticlă. Accesul este gratuit.