Doi părinți din Botoșani aduc acuzații grave pentru doi medici din cadrul Secției de Obstetrică și Ginecologie de la Spitalul Județean de Urgență „Mavromati”. Aceștia au chemat în instanță cadrele medicale după ce băiețelul lor nou-născut a murit la scurt timp după naștere.
Acuzațiile sunt la adresa lui Carmen Oprișanu, medic primar obstetrică ginecologie, și Eugen Prăjinaru, medic neonatolog. Totodată, este chemat în instanță și Spitalul Județean de Urgență „Mavromati”, părinții solicitând obligarea în solidar a pârâților la plata unor daune materiale de 20.000 lei și a unor daune morale de 100.000 lei.
Plângere la Colegiul Medicilor
Mai mult, părinții au făcut plângere și la Colegiul Medicilor împotriva lui Oprișanu pentru eroare medicale, constând în aceea că după ce a examinat-o pe mamă în nenumărate rânduri pe perioada sarcinii a asigurat-o că evoluția fătului este normală din punct de vedere anatomic, însă la data de 6 iulie 2022, a născut un copil cu foarte multe malformații, fiind diagnosticat cu sindrom APERT.
Pe Eugen Prăjinaru îl acuză că acesta a refuzat transferul copilului într-o altă unitate medicală, respectiv la Iași, imediat după naștere, motivând că nu sunt locuri suficiente și mai mult ar trebui să aștepte pentru a beneficia de investigații medicale coerente și care să conducă la un diagnostic corect, încă o lună, „pentru a se elibera un loc”.
Examinată în repetate rânduri pe perioada sarcinii, mămica a fost asigurată că va naște un copil perfect sănătos
Pe 6 iulie 2022, mămica a născut un copil cu mai multe malformații, după ce în prealabil medicul care i-a monitorizat sarcina i-a transmis că va naște un copil perfect sănătos. Mama o acuză pe Oprișanu că a abuzat de relația medic- pacient și în urma unui protocol incomplet de examinare s-a ajuns la o eroare de diagnostic în ceea ce privește malformațiile fătului. Femeia acuză că a suferit un șoc emoțional la naștere, aflând ulterior că nou născutului îi lipsește o bucățică din creier, are degetele lipite și îi lipsește bolta palatină, în condițiile în care în fiecare lună s-au efectuat măsurători ale craniului și alte teste.
Copilul a fost externat. El a murit la scurt timp
După naștere, copilul se afla în grija medicului neonatolog, care le-a transmis părinților că nou-născutului i s-ar administra un tratament cu antibiotic, având și un microb dobândit în spital. Starea copilului s-a agravat, fiind necesară intubarea, iar pacientei, care a fost ulterior externate, i s-a cerut acceptul pentru a nu mai fi resuscitat.
Explicațiile medicilor botoșăneni au fost date peste cap de cadrele medicale de la Iași, care au considerat că copilul nu ar fi trebuit externat întrucât starea acestuia presupunea o atenție sporită și dacă ar fi avut parte de alte investigații medicale viața i-ar fi fost prelungită. Tot medicii ieseni susțin că nou-născutul nu avea sindrom APERT.
Părinții au jurat că vor merge până în pânzele albe pentru dreptate
Părinții acuză că băiețelul lor a fost victima unor erori medicale succesive, a lipsei de comunicare dintre cadrele medicale și chiar diagnosticare greșită. Aceștia vor cu orice preț să se facă dreptate pentru că este promisiunea făcută copilașului lor pe care abia au apucat să îl țină în brațe. Ei vor ca niciun părinte să nu mai treacă prin ce au trecut ei. Cei doi mai au un copil, care este perfect sănătos.