GAL „Valea Bașeului de Sus” desfășoară implementarea Strategiei de Dezvoltare Locală 2014-2020

Gal Valea Baseului de Sus BotosaniAsociația Grupul de Acțiune Locală „Valea Bașeului de Sus” este un parteneriat public-privat cu 62 de membri (14 UAT-uri și 38 membri privați) și reprezintă teritoriul a 14 unități administrative din județul Botoșani: orașul Săveni și comunele: Adășeni, Avrămeni, Coțușca, Dângeni, Drăgușeni, Havârna, Hănești, Manoleasa, Mihălășeni, Mileanca, Mitoc, Ripiceni, Vlăsinești, în implementarea de strategii de dezvoltare locală în cadrul LEADER, componentă a Programului Național de Dezvoltare Rurală.

GAL „Valea Bașeului de Sus” desfășoară implementarea Strategiei de Dezvoltare Locală 2014-2020, în valoare totală de 3.107.508,10 euro (fonduri FEADR + EURI), din care 2.460.696,79 euro au fost alocați pentru implementarea de proiecte pe 6 măsuri specifice, adaptate nevoilor teritoriale. Pentru atingerea obiectivelor propuse în cadrul Strategiei de Dezvoltare Locală s-a urmărit dezvoltarea şi implementarea de proiecte în conformitate cu prevederile Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020, în cadrul unei abordări specifice „de jos în sus” de tip LEADER.   Inițial au fost elaborate 5 măsuri pentru definirea ariilor și tipurilor de investiţii care să asigure îndeplinirea prioritară a nevoilor identificate pentru teritoriul GAL „Valea Başeului de Sus”. Iar în anul 2023, în urma distriburii fondurilor aferente perioadei de tranziție, a fost elaborată cea de-a șasea măsură. Aceste măsuri au contribuit atât la îndeplinirea obiectivelor SDL, cât şi a obiectivelor şi priorităților Uniunii Europene privind dezvoltarea rurală și implicit la domeniile de intervenție ale acestora.

În ceea ce privește activitatea de implementare a Strategiei de Dezvoltare Locală prin finanțarea și derularea de proiecte specifice, GAL „Valea Bașeului de Sus” a lansat 13 apeluri de selecție proiecte în perioada august 2017 – octombrie 2023.
Din totalul celor 34 de proiecte depuse la GAL, 31 de proiecte au fost contractate pentru finanțare în valoarea totală de 2.587.279,64 Euro. Din acestea 27 de proiecte în valoare totală de 2.066.356,74 euro au fost finalizate.

Cea mai mare valoare din strategie a fost dedicată Măsurii 1/6B – Investiții pentru valorificarea, protejarea și modernizarea teritoriului, măsură accesată de partenerii publici din GAL pentru deservirea unui segment cât mai mare din populație prin proiecte și investiții dedicate îmbunătățirii infrastructurii și serviciilor publice locale. În acest sens au fost vizate acțiuni de dezvoltare precum: îmbunătățirea serviciilor de gospodărire locală prin achiziții de utilaje specifice, modernizare piață agroalimentară, amenajare terenuri de sport, revitalizarea vieții artistice prin achiziția de echipamente specifice, acțiuni de protejare a mediului prin folosirea resurselor regenerabile de energie și reducerea costurilor prin instalare centrală fotovoltaică și eficientizarea sistemului de iluminat public.

O altă măsură la fel de importantă este Măsura 4/6B dedicată dezvoltării infrastructurii sociale, accesată de asemenea de către un membru public pentru înființarea unui centru de asistență socială și suport în situații de urgență, o inițiativă care vizează toată populația din teritoriul GAL. De asemenea, Măsura 5/6B – Creșterea capacității grupurilor minoritare a oferit suport pentru promovarea valorilor grupurilor etnice.
Măsurile 2/2A și 3/3A sunt orientate către sectorul agricol pentru modernizarea și adaptarea acestuia (achiziție de utilaje moderne, performante) și implicit, creșterea competitivității tuturor tipurilor de agricultură. Prin măsura 3/3A s-a realizat un acord de cooperare între două entități reprezentative pentru sectorul agricol și cel de procesare din teritoriul GAL fiind dezvoltat un lanț scurt de comercializare a produselor lactate. În cadrul Măsurii 6/6A – fonduri FEADR și fonduri EURI, s-au implementat 4 proiecte vizând dezvoltarea activităților neagricole în teritoriul GAL și creșterea capacității antreprenoriale în mediul rural.

Asociația GAL „Valea Bașeului de Sus” a dovedit profesionalism în procesul de gestionare a fondurilor nerambursabile, factor esențial în operațiuni de acest tip cu impact pozitiv asupra zonei pe care o reprezintă. Implementarea de proiecte cu investiții sustenabile în zonele rurale a condus nu doar la dezvoltarea teritorială și îmbunătățirea calității vieții, dar și la dezvoltarea competențelor și a capacităților administrative, atât ale GAL, cât și ale autorităților locale precum și la schimbarea atitudinilor și mentalităților în ceea ce privește accesarea instrumentelor de finanțare nerambursabilă.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *