Muzeul Cărții și Exilului Românesc îl sărbătorește pe Theodor Damian, teolog, poet, profesor, eseist român stabilit la New York, unul dintre donatorii muzeului. Născut la data de 28 decembrie 1951, la Botoșani, Theodor Damian a urmat Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț, apoi Institutul Teologic din București. Și-a început activitatea pastorală la parohiile din Ibănești și Hănești, județul Botoșani, devenind, la 26 de ani, cel mai tânăr protopop din România, la Dorohoi. Între anii 1979 și 1983 a urmat studii ecumenice și doctorale la Bossey și Lausanne, Elveția, participând împreună cu Daniel Ciobotea, actualul Patriarh al României, la conferințe ecumenice.
Din 1986 până în 1988 a profesat și ca secretar de redacție la revistele „Telegraful Român” și Mitropolia Ardealului din Sibiu. În anul 1988, Theodor Damian a primit o bursă de studii la Universitatea Princeton/ Princeton Seminary, iar în 1990 a obținut masteratul în teologie. Trei ani mai târziu, în 1993, a devenit Doctor în Teologie la Fordham University, New York. După sosirea în SUA în 1988, a slujit alternativ la Parohia „Sfântul Nicolae” din Sunnyside, New York, și la capela ortodoxă de la Princeton University.
În anul 1993 a fondat Parohia Ortodoxă Română „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Astoria NY. În același an a devenit fondator și președinte al Institutului Român de Teologie și Spiritualitate Ortodoxă, în cadrul căruia a fondat și condus revistele „Lumină Lină. Gracious Light”, „Symposium”, „Romanian Medievalia” și Buletinul săptămânal al parohiei.
În anul 1999 a obținut al doilea doctorat în teologie, la Facultatea de Teologie a Universității București.
Theodor Damian este fondator și președinte al Cenaclului Literar „Mihai Eminescu” din New York, care a găzduit sute de lansări și prezentări de carte ale unui număr impresionant de prozatori, poeți, eseiști, jurnaliști, filosofi, teologi, critici literari, critici de artă, artiști plastici și muzicieni din România.
Cu o carieră profesională și didactică remarcabilă, preotul Theodor Damian este din anul 2019 profesor emerit al Metropolitan College of NY, Facultatea de Științe Sociale, Catedra de Filosofie și Etică. Este Președinte al Filialei Americane a Academiei Oamenilor de Știință din România. Theodor Damian a publicat peste 40 de volume de teologie, etică, filosofie, poezie, proză, critică și comentariu literar, eseuri. A publicat peste 1000 de studii, eseuri, recenzii și articole în periodice și volume în România și în străinătate, participând cu prezentări la peste 100 de congrese internaționale. A fost tradus în limbile engleza, franceza, germana, spaniola, italiana, turca, albaneza, araba, chineza. A primit o serie de distincții, printre care cea de cetățean de onoare al Municipiului Botoșani, Doctor Honoris Causa din partea Universității Bioterra, București, Premiul Queens Ambassador Awards, NY, oferit de către Times Ledger Newspapers, premiul de excelență și medalia „100 pentru Centenar” din partea Guvernului României, Premii de Excelență acordate de Uniunea Scriitorilor din România și Republica Moldova, din partea Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, Ordinul „Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamț, Noul Hozevit” din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Preotul Profesor Theodor Damian este membru al numeroase organizații profesionale și societăți românești și americane.
Colecția ce îi poartă numele a intrat în patrimoniul Muzeului Cărții și Exilului Românesc în anul 2023 și reunește un fond de carte din domeniul teologic și literar. În cadrul colecției regăsim volume publicate de Theodor Damian atât în țară, cât și în afara granițelor, dintre care amintim: „Poemele de la Maria Eich” (Iași, 2021), „Ein Fallen selbst im Steigen. Gedichte” (Ludwigsburg, 2015), „Repere bio-bibliografice” (Eikon, 2022) etc. De asemenea, donația conține diverse numere ale revistei „Lumină Lină”, publicată la New York, precum și un volum al Flaviei Topan, „Al doilea deceniu”, „Zece ani de Lumină Lină la New York” (2005-2015), publicat la Cluj-Napoca, în 2015, dedicat revistei înființată de Theodor Damian. Astfel, acest fond documentar se distinge prin diversitatea materialelor, semnificative și relevante pentru o viziune panoramică asupra exilului românesc, transmite printr-un comunicat Muzeul Cărții și Exilului Românesc.