De la 1 ianuarie 2025, colectarea separată a textilelor post-consum va deveni obligatorie la nivelul UE, inclusiv în România. În țara noastră se aruncă, anual, circa 160.000 tone de deșeuri textile, în contextul în care, din totalul deșeurilor textile generate, 6-10% pot fi reciclate, scrie economica.net.
Până la 1 ianuarie 2025, România, ca stat membru al UE, trebuia să introducă colectarea separată și pentru textile, potrivit Directivei privind deșeurilor ( (UE) 2018/851 din 30 mai 2018). În momentul de față însă, la nivel local, nu există infrastructura necesară pentru o astfel de colectare, iar Asociația Română pentru Reutilizare și Reciclare Textile (ARETEX), o entitate constituită în 2023 din companii active în industria de colectare, sortare, reutilizare si reciclare a textilelor, susține că „deocamdată, obligativitatea de a colecta separat la care trebuie să se conformeze țara noastră poate avea un efect nedorit, prin împingerea unor deșeuri textile contaminate sau nerefolosibile către containerele stradale pentru haine reutilizabile”.
Colectarea separată a deșeurilor textile presupune utilizarea unor containere separate, curate, care să nu permită umezeală sau contaminare. Este recomandat ca cei care vor dona hainele uzate în aceste containere să le spele în prealabil, să le împacheteze în pungi și apoi să le depună în containerele speciale. Apoi, firmele specializate în preluarea acestora de la container să le protejeze de contaminare în timpul manipulării și transportului către centrele de sortare specializate, folosind mașini dedicate, nu aceleași care sunt folosite pentru alte tipuri de deșeuri.
”Orice colectare care distruge valoare din perspectiva reutilizării trebuie regândită, este cea mai importantă premisă în piramida zero-deșeuri. Scopul colectării este extrem de important, cu precădere dacă prioritatea lui este reutilizarea. România are suficiente centre cu scop sortare pentru reutilizare, însă capacitatea lor trebuie mărită. Problema principală a industriei de reciclare textile este dificultatea de a avea deșeul textil sortat pe compoziție și tip de țesătură și faptul că tehnologiile de reciclare nu sunt suficient dezvoltate sau nu sunt competitive din punct de vedere financiar si vor trebui sustinute. Avem nevoie de investiții în tehnologii de sortare și reciclare avansate, dar și în infrastructura de containere de colectare”, declară Zoltán Gündisch, Președinte ARETEX.
Oricum, Directiva include și câteva derogări. Mai exact, „Statele membre pot autoriza derogări (de la alineatul privind colectarea separată), cu condiția să fie îndeplinită cel puțin una dintre condițiile următoare:
- colectarea amestecată a anumitor tipuri de deșeuri nu le afectează potențialul de a fi supuse pregătirii pentru reutilizare, reciclării sau altor operațiuni de valorificare, iar operațiunile respective produc un rezultat de o calitate comparabilă cu cea obținută în urma colectării separate
- colectarea separată nu produce rezultatul optim din punct de vedere ecologic dacă se ține seama de impactul global asupra mediului al gestionării fluxurilor corespunzătoare de deșeuri;
- colectarea separată nu este fezabilă din punct de vedere tehnic, având în vedere bunele practici de colectare a deșeurilor;
- colectarea separată ar presupune costuri economice disproporționate, având în vedere costurile generate de impactul negativ asupra sănătății și a mediului al colectării și tratării deșeurilor mixte, potențialul unor îmbunătățiri în materie de eficiență în colectarea și tratarea deșeurilor, veniturile provenite din vânzarea de materii prime secundare, precum și aplicarea principiului „poluatorul plătește” și răspunderea extinsă a producătorilor.