Klaus Iohannis, președintele României, a promulgat, vineri, legea prin care mecanismul de plafonare a prețurilor la energie și gaze este menținut până în primăvară. Astfel, măsura va fi în vigoare până în data de 31 martie 2025, potrivit Administrației Prezidențiale.
Actul normativ promulgat are ca obiect de reglementare aprobarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului 32/2024 pentru modificarea şi completarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului 27/2022, menținând plafonarea prețurilor la energie și gaze până în primăvara anului 2025.
Astfel, furnizorii de energie electrică și gaze naturale nu pot oferi prețuri mai mari decât cele maxime plafonate, valabile între 1 ianuarie 2022 și 31 martie 2025.
De asemenea, legea stabilește că prețul final facturat ține cont de prețul de achiziție al furnizorului, dar nu poate depăși plafonul maxim și se aplică tuturor consumatorilor.
„În perioada 1 aprilie 2024 – 31 martie 2025, producătorii de gaze naturale care desfăşoară atât activităţi de extracţie onshore şi/sau offshore, indiferent de data începerii acestei activităţi, cât şi activităţi de vânzare a gazelor naturale au obligaţia să livreze, cu preţul de 120 lei/MWh, cantităţile necesare de gaze naturale rezultate din activitatea de producţie internă curentă către furnizorii clienţilor casnici, pentru a asigura în perioada 1 aprilie 2024 – 31 martie 2025 necesarul de consum al clienţilor casnici din producţia curentă şi din depozitele de înmagazinare subterană a gazelor naturale, precum şi necesarul de gaze naturale pentru constituirea stocului minim necesar pentru perioada 1 noiembrie 2024 – 31 martie 2025”, prevede legea promulgată de Iohannis.
Totodată, „până la data de 31 martie 2026, pentru perioada de aplicare a schemei de sprijin se va efectua regularizarea sumelor decontate de la bugetul de stat către furnizorii de energie electrică şi gaze naturale, după transmiterea către ANRE, pentru fiecare lună din perioada şi pentru fiecare categorie de clienţi beneficiari ai preţului final plafonat, a informaţiilor privind cantitățile de energie facturate pentru lunile de consum din perioada de aplicare, ca urmare a intervenirii unor modificări asupra sumelor deja decontate de la bugetul de stat”.
Pe 11 decembrie, Camera Deputaților a reexaminat legea care aprobă ordonanța de urgență 32/2024 și a decis eliminarea obligației prosumatorilor de a instala baterii de stocare la locul de consum și producere.
De asemenea, a fost eliminată prevederea care impunea ca avizele tehnice de racordare pentru prosumatorii cu instalații de producere a energiei între 10,8 kW și 400 kW să includă obligația de a instala baterii de stocare. Totodată, s-a renunțat la obligativitatea ca prosumatorii să instaleze astfel de baterii până la 31 decembrie 2027, potrivit Antena 3 CNN