PSD, PNL, UDMR și minoritățile sunt în chinurile facerii Guvernului. Inițial au fost și cei de la USR, dar devine din ce în ce mai evident că alegerea lor este să rămână (deocamdată) în opoziție.
Când mă gândesc la USR, am imaginea unei victime ale abuzului, care devine dependentă de abuzator și se comportă anormal față de toți ceilalți, respingând orice oportunitate care l-ar ajuta.
Deși scopul firesc al unui partid politic este să ajungă în poziția de decident, USR face tot posibilul să fugă de orice responsabilitate. Cu Lasconi pe post de „locomotivă”, prevăd un USR într-o veșnică opoziție. Deocamdată au dovedit că doar asta știu să facă. Stau în opoziție și fac mult zgomot, dar fără asumarea unor responsabilități.
USR pune acum condiții peste condiții pentru a „accepta” intrarea la guvernare. În urmă cu câteva săptămâni solicitau (și primeau!) susținere necondiționată pentru candidata Lasconi, invocând pericolul „ocupării” țării de suveraniști, ruși, legionari, mercenari etc. Astăzi nu mai contează pericolul, nu mai contează implicarea necondiționată la guvernare, ci, din contra, totul este condiționat, de la unele cereri rezonabile, până la altele aberante pur și simplu.
USR nu reușește să se adapteze unei realități politice date de rezultatul alegerilor. Matematica este o știință exactă, motiv pentru care, văzând procentele fiecărui partid și configurația parlamentară, USR trebuia să înțeleagă faptul că nu este în poziția de a emite pretenții lipsite de realism, în contextul dat.
Dacă vreți un exemplu de pragmatism și realism, aveți modelul USR Botoșani în mandatul 2020-2024 la Consiliul Local Botoșani sau, mai clar, exemplul ALDE și Pro România Botoșani, în același mandat 2020-2024, atât la Consiliul Local Botoșani, cât și la Consiliul Județean Botoșani.
Fără USR, coaliția pro-europeană are o majoritate firavă. Doar un vot în plus la Senat, ceva mai multe la Camera Deputaților. Va fi greu, foarte greu. Dar, pe de altă parte, uneori mai mulți nu înseamnă mai puternici. Mai ales dacă unii apasă pe accelerație, iar alții pe frână.
Marea provocare a coaliției este să reușească „mersul pe sârmă” în următoarele câteva luni, când vor trebui să „fenteze” prăbușirea economiei, fiind astfel nevoiți să aprobe anumite măsuri de austeritate, dar să „fenteze” și prăbușirea propriilor partide în sondaje, prin unele măsuri demagogice, populiste, care să „ia ochii” alegătorilor. Greu, spre imposibil. Viitorul nu sună bine, iar USR va avea partea sa de vină!