Două focare de pestă porcină africană au fost depistate, zilele trecute, în două gospodării din județul Botoșani. Animalele au murit, iar specialiștii Direcției sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Botoșani au luat măsurile necesare pentru dezinfecție, astfel încât boala să nu fie transmisă mai departe.
Pe data de 13 decembrie au fost depistate cele două focare, în două gospodării din comuna Lunca. Într-o gospodărie erau patru porci, iar în alta unul.
„Porcii au murit, noi ne-am făcut treaba și s-au luat măsurile legale. Recomandarea este ca oamenii să cumpere carne numai din unități autorizate sau dacă taie porcul în familie să meargă la medicul veterinar, să facă examen de trichină ca să evităm orice difuzare a bolii pentru că virusul rezistă în carnea refrigerată și în carnea congelată. Și dacă o să-și pună o rezervă dintr-un porc bolnav o să-l deschisă peste șase luni și cum se spală la noi totul și se dă la porci nu face decât să apară un nou focar”, ne-a declarat directorul DSVSA Botoșani, Teodor Harabagiu.
-Pentru localitatile din mediu rural orice sacrificare de porc se anunță medicului veterinar din cadrul CMVI din raza UAT-ului de reședință, care execută un examen clinic al porcului și efectuează, contracost, examenul pentru identificarea Trichinella spp.
-Pentru Orasele Botosani, Dorohoi, Darabani și Saveni– toti consumatorii care doresc un examen pentru identificarea Trichinella spp se vor adresa serviciilor veterinare din piețele agroalimentare din localitate sau la sediul DSVSA Botoșani, unde se pot executa, contracost, aceste examene.
Nr.contact:
DSVSA Botoșani: 0231.512.766, 0730.022.939
CSVSAO BT 1 – 0747.537.364
CSVSAO BT 2 – 0744.631.626
CSVSAO DARABANI – 0740.077.723
CSVSAO DOROHOI – 0744.814.585
CSVSAO SAVENI – 0740.134.672