Spitalele și medicii de familie din Botoșani, informați despre boala X: Trebuie să aibă în vedere că pot exista riscuri

Direcția de Sănătate Publică Botoșani a informat spitalele din Botoșani, precum și medicii de familie din județ despre boala x sau sindromul acut febril, apărută în Republica Democratică Congo, pentru a avea în vedere riscurile în cazul persoanelor care vin din zona respectivă.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, prezentarea clinica a pacientilor include simptome precum: febrà (96,5%), tuse (87,9%), oboseala (60,9%) si rinoree (57,8%). Principalele simptome asociate cu decesele includ: dificultăti în respiratie, anemie si semne de malnutritie acută.

”S-a trimis o informare în unitățile spitalicești și la medicii de familie să aibă in vedere ca pot exista riscuri pentru cei care vin din zona”, a declarat Teodor Ferariu, directorul DSP Botoșani.

În acest context, OMS recomandã următoarele măsuri: Imbunătătirea eforturilor de supraveghere este o prioritate pentru identificarea si râspunsul prompt. Identificarea activa a cazurilor trebuie să fie continuă atât în institutile sanitare, cât si in comunităti, cu un accent deosebit pe zonele in care au fost raportate decese. Supravegherea la nivel comunitar trebuie consolidata pentru a asigura depistarea timpurie a cazurilor si implementarea unui räspuns rapid

Caracterizarea atentă a sindromului clinic si a rezultatelor de laborator si o definitie de caz ¡mbunatatita pe baza informatiilor colectate din teren, vor fi necesare pentru întelegerea situatiei – în special, date care clarificà posibilitatea de coinfectare si multiple patologii si incertitudini in evolutia cazurilor din grupurile vulnerabile. OMS a realizat Platforma Clinica Globalã pentru oferi o analizã rapidã a datelor structurate folosind înregistrari anonimizate; utilizarea sa este recomandatã pentru a avea o evident detaliatà a sindroamelor si rezultatelor pacientilor.

Gestionarea eficientã a cazurilor necesità asigurarea unei aprovizionări adecvate cu medicamente esentiale pentru a sprijini tratamentul si pentru a reduce rata letalitătii. (CFR), consolidarea măsurilor de prevenire si control al infectiilor (IC) în toate unitătile sanitare. Lucrâtori din domeniul sanitar ar trebui să fie instruiti cu privire la practicile IPC, inclusiv utilizarea adecvata a echipamentelor de protectie personală (EIP), cum ar fi măsti si manusi, precum și a protocoalelor stricte de igiena a mainilor. Aceste măsuri vor reduce riscurile de transmitere n cadrul unitâtilor de sănatate si vor imbunătati siguranta furnizării asistentei medicale.

Comunicarea riscurilor si implicarea comunitätii (RCCE) sunt esentiale pentru cresterea constientizärii publicului. Mesajele vizate ar trebui sã fie diseminate pentru a educa publicul cu privire la simptomele bolilor respiratorii, măsurile preventive si importanta adresarii timpurii la medic, precizează OMS.

Urmareste-ne pe Google News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *