La nivelul Poliției Române sunt continuate și în acest an activitățile pentru prevenirea evenimentelor negative generate de nerespectarea legislaţiei privind obiectele pirotehnice.
Astfel, în urma unei acțiuni a polițiștilor botoșăneni au fost identificate și ridicate peste 2.000 de kg de articole pirotehnice, valoare acestora fiind estimată la 50.000 de lei.
În timpul acțiunii, polițiștii botoșăneni au identificat în trafic, pe Calea Națională, un autoturism condus de un tânăr, de 21 de ani, cetățean chinez.
”În urma verificărilor efectuate în interiorul autoturismului au fost identificate mai multe cutii ce conțineau peste 1.600 de kg de articole pirothenice, iar tânărul respectiv nu este autorizat să dețină, să transporte și să folosească articole pirotehnice, motiv pentru care a fost ridicată întreaga cantitate de articole pirotehnice. Totodată, se fectuează cercetări sub aspectul comiterii infracțiunii de operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept”, a declarat Delia Nenișcu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani.
Activităţile, desfășurate sub coordonarea Direcţiei Arme Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, au scopul de a creşte siguranţa cetăţeanului prin activităţile de prevenire, identificare şi combatere a evenimentelor negative generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deţinerea, comercializarea, importul, depozitarea şi utilizarea articolelor pirotehnice de către persoanele fizice şi juridice în perioada sărbătorilor de iarnă 2024/2025.
Obiectivele urmărite în cadrul acestor acțiunii sunt:
-Prevenirea producerii unor evenimente negative, cu consecinţe asupra ordinii şi siguranţei publice sau de altă natură (răniri de persoane, incendii sau distrugeri de bunuri);
-Prevenirea, identificarea şi sancţionarea faptelor de natură penală şi contravenţională la regimul articolelor pirotehnice;
-Optimizarea cooperării interinstituţionale (poliţie, inspectorate teritoriale de muncă, poliţie de frontieră, vamă, autorităţi locale) şi a schimbului de informaţii între agenţiile de aplicare a legii cu atribuţii în domeniu pentru prevenirea şi combaterea infracţionalităţii;
-Cunoaşterea şi respectarea legislaţiei în domeniu de către cetățeni pentru a achiziționa, deține și utiliza exclusiv articole pirotehnice din categoriile celor permise;
-Conștientizarea pe de o parte a cetățenilor, precum și pe de altă parte a reprezentanților societăților comerciale autorizate privind riscurile utilizării necorespunzătoare respectiv a comercializării ilegale de articole pirotehnice și potențialele riscuri la care se expun.
Precizăm ca la nivelul județului Botoșani există 8 societăți comerciale autorizate să desfășoare operațiuni cu articole pirotehnice.
Din motive de ordine, securitate, siguranță publică și pentru protecția mediului se interzice deținerea, utilizarea și vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 și 4, a articolelor pirotehnice de scenă(T1 și T2) și a altor articole pirotehnice din categoria P2.
Articolele pirotehnice de divertisment din categoria 1 și P1 pot fi puse la dispoziția publicului cu vârsta peste 16 ani.
Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor și a mediului.
N.B. În categoria 1 sunt incluse numai obiectele pirotehnice de divertisment foarte mici de tipul artificiilor (de exemplu: steluțe; lumânari scânteietoare; jerbe cu scântei; minifacle; minisori; inele de foc; sateliți).
Se interzice folosirea articolelor pirotehnice în următoarele condiții:
- Între orele 24.00 – 06.00, cu excepția evenimentelor de interes local, național sau internațional, în baza aprobării autorităților locale;
- La o distanța mai mica de 50 m de construcțiile de locuințe cu până la 4 niveluri și la mai puțin de 100 m față de cele cu peste 4 niveluri;
- La o distanță mai mică de 500 m de instalațiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare și livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalațiile de gaze;
- La o distanță mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice și petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;
- În locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanșe sau căderi de pietre;
- Pe drumurile publice deschise circulației rutiere, pe aleile pietonale și în spații deschise cu aglomerări de persoane;
- La o distanță mai mică de 500 m de păduri.
Organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile 3 și 4 este permisă numai în condițiile în care există acordul primăriei, al inspectoratului pentru situații de urgență județean sau după caz, al municipiului București și avizul inspectoratului județean de poliție, respective al Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, pe a cărui rază se execute jocurile respective.
Orice operațiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an.
Comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 și P1 către persoanele cu vârsta sub limita prevăzută de lege, precum și comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate de către pirotehnicieni constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an.
În conformitate cu legislația aflată în vigoare privind stabilirea cerințelor esențiale de securitate ale articolelor pirotehnice și a condițiilor pentru introducerea lor pe piată, Poliția Română este instituția responsabilă pentru prevenirea, constatarea și combaterea neregulilor în domeniul operațiunilor cu articole pirotehnice, exercitând, la nivel national, controlul referitor la regimul tuturor operațiunilor cu materii explozive.
S-a identificat apariția pe piață a unor articole pirotehnice din categoria P1, denumite generic “petarde” destinate a fi utilizate pentru a îndepărta animalele agresive, sau pentru a speria animalele sălbatice de către fermieri sau vânători.
Facem precizarea că articolele pirotehnice din categoria P1, se pot utiliza doar în scopurile menționate de producătorul acestora, utilizarea necorespunzătoare fiind sancționată conform prevederilor art.25 și art.26 din Legea 61/1991, pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire social, a ordinii și liniștii publice, cu amendă de la 500 lei la 1.500 lei, transmite IPJ Botoșani.