Zeci de copii din județul Botoșani au fugit de acasă, de la începutul anului. Printre motivele cel mai des întâlnite pentru care aceștia aleg să plece de acasă se numără neînțelegerile din familie, dar și faptul că ajung să se îndrăgostească prin intermediul rețelelor de socializare și vor să se întâlnească cu partenerii virtuali.
„De la începutul anului au fost dați dispăruți 47 de minori, în toate cazurile fiind vorba despre plecări voluntare. Aceștia fiind identificați și reintegrați în familie sau internați în centre de primire a copiilor în regim de urgență”, ne-au precizat reprezentanții Inspectoratului Județean de Poliție Botoșani.
Ce spun spihologii
Potrivit psihologilor, fuga de acasă este o acțiune simplu de realizat pentru care este nevoie de trei lucruri: abilitate, disponibilitate și oportunitate. Copiii au ocazia și abilitatea de a fugi în fiecare zi, dar cu adevărat necesar este motivul de a o face. Acest motiv se poate dezvolta din mai multe premise.
„Ar putea fi o situație stresantă în care se află copilul, teama de consecințele pentru ceea ce a făcut, o formă de luptă pentru putere, de a nu dori să meargă la școală sau de o problemă de abuz de substanțe. Un alt factor este acela că, de multe ori, copiii idealizează fuga și dezvoltă o viziune romantică asupra vieții pe străzi. În realitate, este groaznic: îți este frig, îți este foame și este periculos, dar adolescenții o văd adesea ca o aventură sau cheia libertății, unde „nimeni nu îmi va spune ce să fac”. Un copil cu anxietate/neliniște, poate avea afectată negativ capacitatea de a dezvolta relații de prietenie, performanța școlară, implicarea în oportunități de dezvoltare, școlare sau extra-școlare, nivelul de autonomie în activitățile de zi cu zi, coeziunea în cadrul familiei, stima de sine și în general satisfacția cu privire la viața sa. Ei se remarcă printr-un tipar specific de evaluare a mediului înconjurător printr-un set decomportamente disfuncționaleprin care fie se pregătesc excesiv pentru situația amenințătoare, fie o evită cu totul, refuzând să se confrunte cu ea. Pe lângă frică sau furie, sentimentele de eșec pot determina copiii să plece de acasă. Unii copii fug pentru că este mai ușor să trăiască singuri decât să locuiască într-o casă unde sunt criticați. Din păcate, copiii cu probleme de gestionare a comportamentului sau cu dificultăți de învățare obosesc adesea din cauza că nu reușesc să satisfacă așteptările; le este mai ușor să evadeze decât să rezolve problema. Adesea, ei nu știu că problemele cu care se confruntă pot fi soluționate folosind alte strategii”, precizează psihologul Rodica Rudei.
Iulia, adolescenta care a fugit de acasă, sătulă de bătăile tatălui
O adolescentă de 16 ani, din județul Botoșani, care a fost dată dispărută de familie, a luat legătura cu redacția BotosaniNews.ro, la scurt timp după plecare. Atunci, Iulia ne-a povestit care a fost motivul pentru care a dispărut de acasă. Fata susținea că a plecat de acasă pentru că nu a mai suportat bătăile tatălui său.
Bărbatul era mereu violent, mai ales atunci când consumă băuturi alcoolice. Ea ne-a povestit că în seara în care a plecat de acasă părintele său a luat-o la bătaie din somn.
„Am plecat deoarece mă bătea, mă făcea în toate felurile! Da, consumă (n.r. alcool) și stă până la 4 -5 dimineața și țipă pe afară! Eu la acele ore dormeam și venea și mă lua la bătaie prin somn! Așa e mereu cu fratele meu de 20 de ani și mama mea!”, spunea atunci adolescenta.