Grupul Herbal Therapy Laboratories continuă investiţiile în cea mai veche fabrică de medicamente din Republica Moldova, după ce a inaugurat o fabrică nouă la Botoşani şi pregăteşte o fabrică nouă de şampoane şi geluri de duş la Braşov
Grupul Herbal Therapy Laboratories a finalizat o investiţie pentru un nou spaţiu de producţie de 1.800 mp la Botoşani, unde produce creme, cosmetice şi emulgeluri, iar vehicul spaţiu de producţie din Botoşani, de 600 mp, va fi utilizat pentru sortarea mărfurilor care ajung în România din Republica Moldova înainte de a pleca la export în Uniunea Europeană, a explicat Romeo Ungureanu, director şi acţionar al Herbal Therapy Laboratories, în emisiunea ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank.
„La Botoşani am început cu o fabrică mică, am luat un spaţiu de 140 mp şi l-am extins la 600 mp. Am avut rezultate foarte bune, am făcut tot felul de creme şi tot acolo am început cu emulgelurile, acolo am făcut cercetarea. (…) Am finalizat acum fabrica nouă de la Botoşani, am triplat capacitatea de producţie pe emulgeluri“.
În urmă cu zece ani, Romeo Ungureanu făcea export de medicamente, în principal prin compania Rom Pharma Export, cu reprezentanţe în 12 ţări. În 2015 s-a asociat cu investitorul german Rainer Alzinger, cel care cumpărase în 2014 pachetul majoritar de acţiuni la Farmaco, cea mai veche fabrică de medicamente din Republica Moldova, o fabrică de 24.000 mp situate în Chişinău.
„La început fabrica a fost menţinută funcţională până în 2019, când am introdus fabtrica în modernizare. Practic din cele 6 niveluri de acolo avem 4 modernizate la ora asta. E o investiţie mare, activele din Republica Moldova depăşesc 25 mil. euro. Investiţia efectivă este 18 mil. euro din banii noştri, plus preţul de achiziţie a fabricii şi profitul reinvestit, pentru că nu am luat nimic acasă deocamdată, deci totul merge în investiţii“.
Fabrica din Republica Moldova a fost gândită pentru a produce injectabile şi medicamente pentru spitalele din Republica Moldova şi a fost extinsă în secolul trecut cu o secţie de extracţie pentru plante medicinale cu o capacitate de percolare de 9,2 tone. Fabrica a fost gândită şi pentru producţia de siropuri pentru fostul spaţiu sovietic.
„Producem astăzi tablete, capsule şi siropuri, a fost greu cu personalul în Republica Moldova, am adus ceva oameni din România. Avem linii de fiole, de perfuzabile, pe care nu le-am pornit, nu am reuşit încă, timpul a fost destul de scurt. (…) Dacă reuşim să dăm drumul la fiole şi perfuzabile, acelea sunt maşini de tipărit bani. Statul moldovenesc importă perfuzabile din China şi din Uzbekistan, nu se fabrică în Moldova. Nu le-am pornit încă din lipsă de capital“.
Romeo Ungureanu şi Rainer Alzinger au activat pentru mai mulţi ani prin patru firme, pe distribuţie, export şi producţie, plus holdingul Tauralp Pharm Holding AG din Elveţia, dar au hotărât să îşi aducă toate capitalurile pe companiile din România şi să realizeze fuziuni pentru a opera afacerile prin Herbal Therapy Laboratories.
„Cel mai bine e să ai capitalurile toate grămadă. Trebuie să fii proactiv fiscal, să declari veniturile pe care le faci şi să plăteşti impozitele, pentru că avem impozite mici. Cine n-a avut capital în străinătate nu înţelege acest lucru şi fuge de impozite. Păi cum să nu plăteşti 8% sau 10% impozit pe dividende când te duci în Elveţia sau Germania şi ai nişte tarife de nu îţi vine a crede? Noi ca să ne scoatem banii din Elveţia ne-au făcut evaluări la toate companiile şi au fost vândute la preţ mai mare decât valoarea ei reală, ne-au obligat să facem asta ca să ne ia banii şi am plătit impozit“.
Antreprenorul consideră că dacă aduce aici toate capitalurile compania se va întări şi va fi mai solidă.
„Au apărut deja în România undeva la 14 milioane de lei, am depus acte pentru încă 70 de milioane de lei, în total cam 125 de milioane de lei se vor duce în equity, în bilanţ“.
Grupul produce astăzi în principal cosmetice, suplimente alimentare şi vitamine, dar vrea să intre mai puternic şi în producţia de medicamente prin activele de la Chişinău. Pe lângă producţia din Republica Moldova şi cea de la Botoşani, grupul este în curs de achiziţie a unui spaţiu în Braşov, unde activează astăzi în chirie cu o secţie de producţie pentru creme grase.
„Acolo vor fi fabricate şampoane şi geluri de duş, pe care le-am făcut la Botoşani până acum. În martie ar trebui să funcţioneze fabrica de la Braşov. Investim cam 7 milioane de lei acolo cu tot cu spaţiu“.
Până ajunge la producţia de medicamente fiole la fabrica din Chişinău, grupul vrea să producă fiole cosmetice, lucrând în prezent la studiile de stabiliate pentru aceste produse.
Grupul este activ cu liniile sale de producţie atât pe piaţa de private label, unde produce Gama Natura pentru ND Pharma sau emulgelul VariCool pentru Holisana, dar şi prin brandul propriu Herbal Therapy. Totodată, grupul exportă siropuri, tablete şi capsule de suplimente şi vitamine în Germania, unde vrea să exporte şi cosmetice şi emulgeluri, dar şi diferite produse în pieţe precum Olanda, Spania, Irlanda, Turcia sau Turkmenistan.
Grupul are în jur de 150 de angajaţi şi în 2023 a închis cu afaceri cumulate de 20-25 mil. lei pe România şi Republica Moldova. În 2024 ţinteşte cifre mai bune, iar în 2025 vrea să ajungă la afaceri de 70 de milioane de lei în România şi Republica Moldova.
Compania Herbal Therapy Laboratories din România îi are ca acţionari pe Rainer Alzinger cu aproximativ 80%, Romeo Ungureanu cu 15% şi Ashuren Hemment Chabile cu aproape 4,7%, scrie Ziarul Financiar.